<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oligarkyacht returnerer til Russland i urolig tid

En av verdens dyreste superyachter vender snuta hjem mot Russland etter ett år på «flukt» fra sanksjoner.

  Publisert 26. juni 2023 kl. 14.00
  Oppdatert 26. juni 2023 klokken 14.59
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 246 ord
  TILBAKE TIL HJEMLANDET: Luksusyachten «Nord» er den 16. største i verden. Foto: Dreamstime

  Den russiske oligarkyachten «Nord» planlegger å returnere tilbake Russland etter å ha seilet rundt på flere kontinenter det siste året. 

  Megayachten tilhører ikke hvem som helst. Eieren er Alexei Mordashov, som ifølge Forbes er en av verdens rikeste oligarker. 

  Mordashov er hovedaksjonær og styreleder i Russlands største stål- og gruveselskap Severstal. Tidligere denne måneden deltok han på president Vladimir Putins årlige økonomiske forum i St. Petersburg, ifølge Bloomberg

  Den 142 meter lange yachten ble levert fra det tyske verftet Lürssen i 2021 og er en av verdens mest ekstravagante luksusyachter, verdt rett i underkant av 5,4 milliarder norske kroner.

  Skjult lokasjon

  Yachten endret destinasjon til Vladivostok i Russland den 25. juni, ifølge skipsdata innsamlet av Bloomberg. Det etter at fartøyet de siste åtte månedene har skjult lokasjonen sin, trolig for å unngå sanksjoner. Da senderen ble slått på tidligere denne måneden var den nær Indonesia.

  I mars i fjor ble en av Mordashovs andre luksusyachter, «Lady M», beslaglagt av italiensk politi i havnen i Imperia. Beslaget var en del av president Bidens plan som del av sanksjonene mot Russland. 

  Urolig tid i Russland

  Returen hjem skjer i en tid hvor det er mye uro i Russland etter at leiesoldat-gruppen Wagner skapte frykt for borgerkrigslignende tilstander i Russland da Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin sendte en militærkonvoi mot Moskva.

  Med opprørerne mindre enn 200 kilometer fra hovedstaden bekreftet Kreml lørdag kveld en avtale om å avbryte fremrykningen.

  Helgens opprør kom etter en eskalering av feiden mellom Jevgenij Prigozjin og Russlands militære ledelse de seneste ukene.