<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SAS overlever - aksjonærene taper alt

SAS har fått på plass nødvendig kapital og nye eiere til å drive videre. Flyselskapet tas av børs og nåværende aksjonærer mister alt.

Publisert 3. okt. 2023 kl. 17.55
Oppdatert 3. okt. 2023 klokken 20.16
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 455 ord
OFFENTLIGGJØR PLANEN: Konsernsjef Anko van der Werff og styreleder Carsten Dilling i SAS. FOTO: Lars Schröder /TT / NTB

Tirsdag kveld er det klart at SAS har fått på plass frisk kapital fra nye eiere.

Totalt er det snakk om en investeringer på 13 milliarder svenske kroner, fordelt på 5,2 milliarder i ny aksjekapital, 7,7 milliarder i konvertible gjeldspapirer og et lån på 5,5 milliarder kroner fra Castlelake.

Den amerikanske flyinvestoren Castlelake, som med sine 22 milliarder dollar er en av de største spillerne innen den globale luftfarten, kommer inn på eiersiden sammen med Air France-KLM og Lind Invest, i tillegg til den danske stat.

Med Air France-KLM på eiersiden vil SAS gå ut av Star Alliance-samarbeidet og heller inngå i SkyTeam Alliance. Dagens eurobonuskunder vil «bli tatt vare på».

– Vi har gjennomført en omfattende, konkurransedyktig og grundig evaluert prosess for å innhente egenkapital, og vi er trygge på at det valgte tilbudet er det mest gunstige for SAS, dens kreditorer og andre interessenter, sier Carsten Dilling, styreleder i SAS.

Går av børs

SAS tas nå av børs i andre kvartal neste år. Dagens aksjonærer forventes å ikke motta noen verdi for aksjene. Alle ordinære aksjer forventes å bli kansellert uten kompensasjon og fjernet fra Nasdaq Stockholm, Nasdaq København og Oslo Børs.

Dette skal bli gjennomført via en reduksjon av SAS' aksjekapital, kombinert med tilbakekjøp av alle ordinære aksjer i selskapet. Dette skal så godkjennes av Stockholms tingrett, som er forventet å skje i løpet av andre kvartal 2024. Styret trenger ingen godkjennelse for å gjennomføre dette, påpekes det.

Eierandeler nye SAS

EierandelerAksjekapital

Konvertible obligasjoner

Castlelake32,00%55,10%
Danske stat25,80%29,90%
Air France-KLM19,90%5,00%
Lind Invest8,60%10,00%
Totalt86,30%100,00%
Kreditorer13,7 %-

SAS

Lang prosess

SAS har helt siden i fjor sommer vært i en konkursprosess i en domstol i New York. Flyselskapet har sagt at de ønsker å få inn 9,5 milliarder svenske kroner i frisk kapital, pluss en gjeldskonvertering på minst 20 milliarder kroner.

I slutten av september annonserte SAS at det hadde mottatt bred interesse fra en rekke potensielle investorer og at tidsplanen for kapitalinnhentingen derfor ble utsatt til 25. september. Budprosessen fra investorene var ferdig i forrige uke, og styret har i samråd med både finansielle og jurdiske rådgivere gjennomgått forslagene fra investorene.

Mandag ble det kalt inn til pressekonferanse tirsdag kveld for en gjennomgang av status i prosessen som avgjør selskapets fremtid. Allerede tirsdag formiddag skrev danske TV 2 at den danske staten forblir eier i SAS og at det amerikanske fondet Apollo, som tidligere har bidratt med milliardlån, har vært med i budkrigen. Apollo er nå ute av prosessen. Den svenske Wallenberg-familien og svenske myndigheter har også vært trukket frem som potensielle redningsmenn.

Aksjekursen i SAS var på det meste opp 40 prosent i dagens handel, men falt tilbake og endte opp nær 12 prosent på Oslo Børs.