<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bilstreiken over i USA

Den historiske streiken som omfattet de tre store bilprodusentene i USA er avsluttet, etter at GM mandag ble enige med fagforeningen om en avtale.

  Publisert 30. okt. 2023 kl. 15.37
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 413 ord
  FERDIG: Ansatte hos Ford, Stellantis og GM kan nå gå tilbake til arbeidet etter å ha fått en lønnsøkning på 25 prosent.  Foto: Bloomberg

  Mandag kom endelig meldingen om at General Motors har kommet til enighet med fagforeningen United Auto Workers (UAW) om en foreløpig avtale, melder Reuters. 

  Med det blir den første streiken i historien, hvor alle de tre store amerikanske bilprodusentene blir rammet samtidig, avsluttet med rekordstore løft innen både lønn og velferdsgoder for de ansatte. 

  Detaljene i avtalen er ennå ikke blitt offentliggjort, og GM har foreløpig ikke ville kommentere saken. 

  6 uker med streik

  Avtalen kom i havn bare noen dager etter at UAW hadde inngått lignende avtaler med både Ford og Stellantis, og flere eksperter mener dette representerer betydelige seire for de ansatte i bilindustrien etter år med stillstand i lønninger og smertefulle innrømmelser fra fagforeningen etter finanskrisen i 2008.

  Nesten 50.000 ansatte av totalt 150.000 medlemmene i fagforeningen var aktive i en serie med streiker som begynte 15. september. Fagforeningens strategi med eskalerende, målrettede streiker kostet de tre store bilprodusentene og leverandører milliarder av dollar i løpet av de seks ukene det pågikk. 

  I forrige uke hevdet GM at streiken hadde kostet dem 800 millioner dollar, og mente at den fremover ville koste minst 200 millioner dollar i uken. Heldigvis for GM slapp de det, selv om de hadde sikre seg mot en eventuell oppskalering av streiken ved å øke kassakreditten sin til 6 milliarder dollar frem til oktober 2024.

  Enige med Ford først

  Ford ble enige med fagforeningen onsdag 25. oktober, mens Stellantis ble enige lørdag 28. etter at selskapet hadde gitt etter på jobbsikkerhet. Avtalene må fremdeles stemmes over av selskapenes fagforeningsmedlemmer for å bli endelige godkjent. 

  FORNØYD: USAs president Joe Biden. Foto: Bloomberg

  Etter at avtalen med Stellantis ble kjent varslet UAW at de ville trappe opp streiken hos GM, og varslet streik hos et nytt anlegg. På dette tidspunktet hadde GM gått med på kravene, akkurat som sine konkurrenter i Stellantis og Ford, om en lønnsøkning på 25 prosent i tillegg til levekostnadsjusteringer. Men forhandlingene skal ha blitt forsinket over uenigheter rundt saker som omhandler midlertidige ansatte.

  USAs president Joe Biden, som har engasjert seg på arbeidernes side i denne saken, sa seg godt fornøyd med den foreløpige avtalen på mandag.

  – Jeg synes det er flott, sa presidenten da han ble spurt om den meldte avtalen.