Dagens høye strømpriser går ut over både enkeltmennesker og bedrifter i en allerede presset økonomi. Dessverre ser det ut til at problemet vil fortsette å øke i omfang. NVE har varslet at Norge går mot et kraftunderskudd i 2030. Dermed trenger vi mer energi. Regjeringen mangler en klar plan for å møte disse utfordringene. Vi kan ikke lene oss på vindkraft alene. Derfor bør vi se på mulighetene andre energikilder kan tilby. Her kan kjernekraft bli sentralt.
Sammenlignet med vindkraft bruker kjernekraft 130 ganger mindre areal per kW produsert
Kjernekraft har to store fordeler som gjør det godt egnet til å være en del av Norges fremtidige energimiks.
For det første vil det være lettere å utbygge kjernekraft enn andre energikilder. Utbygging av energikilder som sol- og vindkraft vil alltid berøre noen fordi det krever mye plass. Fosen-saken viser hvor problematisk dette kan være. Fosen-anleggene er til sammen på størrelse med Trondheim by og gir en kapasitet på litt over 500 MW. Denne effekten kan erstattes med to atomreaktorer på størrelse med Ullevål Stadion. Sammenlignet med vindkraft bruker kjernekraft 130 ganger mindre areal per kW produsert.
For det andre er kjernekraft den mest pålitelige formen for energiproduksjon vi har. Andre fornybare energikilder er avhengige av vær og vind, det gjør at for eksempel vindkraft kun leverer strøm 25–40 prosent av tiden. Moderne kjernekraftverk leverer derimot strøm 90 prosent av tiden med kontrollerte vedlikeholdsavbrekk som gir forutsigbare strømpriser. Et strømnett uten forutsigbar energiforsyning fører til uforutsigbare svingninger i strømprisene lignende det vi har sett det siste året. Med kjernekraft slår vi to fluer i en smekk: vi får både stabil og utslippsfri energiforsyning.
Dessverre forbinder mange kjernekraft med ulykker som i Tsjernobyl og Fukushima. Dette er anlegg som er 50 år gamle. De siste 50 årene har teknologien utviklet seg mye innen kjernekraft. Dersom det mot formodning skulle skje en ulykke ved dagens kjernekraftverk, er de laget slik at de automatisk stenger ned slik at stråling ikke slipper ut. Nye sikkerhetsstandarder og bedre teknologi gjør at kjernekraft er en av de tryggeste energiformene som finnes.
Norge trenger en langsiktig og bærekraftig energimiks. Mens vind- og solkraft er viktige bidrag til fornybar energi, har kjernekraft et potensial vi ikke bør ignorere.
Mia Marcussen
2. nestleder i Aker Unge Høyre
Mikkel Sundin
2. nestleder i Vestre Aker Unge Høyre