<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vår Energi vurderer flytende havvind-prosjekt

Vår Energi vil utrede flytende havvind ved Goliatfeltet.

Publisert 26. apr. 2023 kl. 09.11
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 226 ord
NYTT PROSJEKT: Vår Energi er operatør og Equinor er partner i Goliatfeltet, som ble satt i produksjon i 2016. Siden oppstart har feltet vært forsynt med strøm fra land, noe som reduserer CO2-utslippene med 300.000 tonn årlig. Foto: Vår Energi

 

Vår Energi har inngått samarbeid med Odfjell Oceanwind og Source Galileo om å utrede et pilotprosjekt for flytende havvind ved Goliat, skriver selskapet i en pressemelding onsdag.

– Regjeringen har besluttet at alle deler av samfunnet skal elektrifiseres for å nå Norges klimamål. Dette krever utbygging av ny fornybar kraftproduksjon. Vår Energi ser på muligheten for å stille kraftkabel og nødvendig kapasitet på plattformen tilgjengelig nettopp for å bidra til dette, sier Vår Energis Barentshavet-direktør, Vegard Bruaset.

Odfjell Oceanwind og Source Galileo vil stå som utbygger og eier. Vår Energi har ikke planer om å inngå kommersielle eller operasjonelle forpliktelser i vindparken, opplyser Bruaset videre.

Kan øke total kraftproduksjon

Goliat-plattformen er i dag elektrifisert og forsynes med strøm fra land med en kraftkabel med kapasitet på 75 MW. Formålet med prosjektet, som har fått navnet GoliatVind, er å utnytte kabelen som infrastruktur for strøm til land og økt fornybar kraftproduksjon i Finnmark.

Foreløpig plan er å bygge tre til fem flytende vindturbiner ved Goliat, hver med kapasitet på 15 MW, som totalt vil gi opptil 75 MW installert kapasitet. Goliat-driften krever i dag omtrent 50 MW.

«Uansett omfang kan prosjektet kunne øke den totale kraftproduksjonen i Hammerfest-regionen», skriver Vår Energi.

Selskapet har som mål å redusere de totale klimautslippene fra egen produksjon (scope 1) med 50 prosent innen 2030, sammenliknet med 2005-nivå, legger de til.