En av landets største kraftprodusenter er kommuneeide Å Energi.
Selskapet er et resultat av en fusjon mellom Agder Energi og Glitre Energi. De siste årene har selskapet spyttet store summer inn i tapsslukene Otovo og Morrow Batteries.
Med en eierandel på rundt 14 prosent er Drammen den nest største eieren i Å Energi, bak Statkraft. Leder i Drammen FrP, Jon Helgheim, mener at kraftselskapets investeringsstrategi er uforsvarlig.
Nå vil partiet ha debatt om lønnsomheten, i det de kaller «et ideologiske mandat», bak de grønne investeringene.
– Jeg tror noen politikere er helt ukritiske så lenge det er grønt. Flere applauderer bare det er smurt inn med grønne, fine ord. Det er dessverre litt for vanlig i politikken, sier Helgheim til Finansavisen.
– Dette er noe vi har stusset på lenge. Selskapet eies jo av oss, men her sitter det næringslivsledere og spiller med fellesskapets midler i det grønne skiftes navn. Det blir dyrt, og den kostnaden er jeg ikke villig til å lempe over på innbyggerne.
Store tap
De siste årene har Å Energi investert store beløp i Otovo, et selskap som tilbyr solenergiløsninger til private hjem, og Morrow Batteries, en batterifabrikk i Arendal. Kraftselskapet eier henholdsvis 31 prosent og rundt 50 prosent i disse selskapene. Det har påført tap på flere hundre millioner.
BI-professor Jan Ketil Arnulf uttalte tidligere i år til Finansavisen at det er kritikkverdig at kraftselskaper som Å Energi investerer overskuddsmidler på denne måten. Han mener at dette er å gamble med offentlige midler, en holdning som Helgheim deler.
– Det gir en dobbelt negativ effekt. Den kritiske sansen går bort på bakgrunn av dette. Om du vil spille med dine egne penger, får det være din sak, men dette er penger innbyggerne i Drammen kommune trenger, sier Helgheim.
– Akkurat nå sitter vi i bystyret og er nødt til å kutte 100 millioner kroner på driften fordi vi ikke har nok penger. Istedenfor å gamble, burde man sørge for et trygt og godt utbytte.
– Ukritisk og ideologisk
«Verden står foran kanskje tidenes utfordring. Dilemmaene står i kø. Overgangen fra fossil til ren energi går for sakte. Skal vi hindre fortsatt global oppvarming, må vi gjøre mer i dag - på kortere tid enn i går», står det på selskapets hjemmeside.
– Det er et for ukritisk og ideologisk mandat som må skjerpes inn. Ønsker innbyggerne det slik? spør han seg.
FrP-lederen etterlyser en sikrere investeringsstrategi og mener at selskapet må ha strengere krav til lønnsomhet når de investerer fellesskapets penger. Han kritiserer det han ser på som en symbolsk investeringsvilje som ikke nødvendigvis sikter mot økonomisk fortjeneste.
– Her ligger det til grunn at man skal bygge opp under det grønne skiftet. Her gambler man. Ikke for å øke fortjenesten, men for symbolske investeringer som politikerne har sagt at man ønsker det. Da blir det dyrt.
Helgheim advarer mot en politisk holdning hvor grønne investeringer ikke blir vurdert kritisk nok. Han mener dette fører til dårlig styring av fellesskapets midler.
Vil ha endring
FrP i Drammen planlegger nå å ta opp saken for å sikre bedre styring og kontroll over selskapets investeringer.
– Det vi ønsker å gjøre, er å ta opp dette i en interpellasjon, for å få bedre styring og kontroll. Det må til nå. Det er grunn til å tro at utviklingen skyldes svak eller manglende styring.
– Vi må se på om det er dette politikerne i den største eierkommunen ønsker, avslutter Helgheim.