<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Renessanse for kjernekraft?

Profittdrevne selskaper velger kjernekraft. Norske politikere velger i stedet å bruke skattebetalernes penger på sine ideologidrevne yndlingsprosjekter, skriver Rögnvaldur Hannesson.

Publisert 20. okt. 2024
Lesetid: 2 minutter
Article lead
+ mer
lead
LØNNSOMHETSVURDERING: Både Google, Microsoft og Amazon satser på kjernekraft. Illustrasjonsfoto: Dreamstime
LØNNSOMHETSVURDERING: Både Google, Microsoft og Amazon satser på kjernekraft. Illustrasjonsfoto: Dreamstime

Debattinnlegg: Rögnvaldur Hannesson, professor emeritus ved Norges Handelshøyskole (NHH)

Financial Times har nylig (16. oktober) brakt interessante nyheter om kjernekraft. Google har bestilt seks, eventuelt syv, små modulære kjernefysiske reaktorer fra selskapet Kairos Power. Amazon har kjøpt seg inn i et annet selskap (X-Energy) som utvikler samme type reaktorer. Microsoft har forpliktet seg til å kjøpe elektrisitet over en tyveårsperiode fra reaktoren på Three Mile Island hvis eieren (Constellation Energy) velger å starte den på nytt. Det var nettopp denne reaktoren som i 1979 bidro til å sette kjernekraft i vanry ved et uhell som førte til nedstenging.

Rögnvaldur Hannesson. Foto: NHH

Det er to ting som forklarer disse selskapenes interesse for kjernekraft.

  • For det første vil etterspørselen etter elektrisk strøm øke formidabelt i forbindelse med etablering av nye datasentre, til stor del drevet av utviklingen av kunstig intelligens.
  • For det annet ønsker disse selskapene kraft fra kilder som ikke slipper ut kulldioksid og som i tillegg er pålitelige, i motsetning til sol- og vindkraft som er avhengig av vær og trenger kostbar reservekraft når de ikke leverer.

Det er særlig verdt å merke seg at det dreier seg om profittdrevne selskaper som tar sine valg ut fra teknologi, pålitelighet og omkostninger. Det er noe ganske annet enn offentlige ministre og byråkrater som satser skattebetalernes penger på sine ideologidrevne yndlingsprosjekter. Det stiller det grønne skiftet som europeiske politikere og byråkrater holder på med i et lite flatterende lys.

Rögnvaldur Hannesson

Professor emeritus ved Norges Handelshøyskole (NHH)

Energi
Politikk

Informasjon om bruk av AI