<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Halloween vil føles som julaften

Aker Solutions ble 3 milliarder kroner mer verdt i løpet av torsdag. – Selskapet betaler mer utbytte enn man hadde sett for seg, sier Arctic-analytiker Lukas Daul.

Publisert 31. okt. 2024 | Oppdatert 31. okt. 2024
Article lead
HØYERE ENN VENTET: Analytiker Lukas Daul i Arctic Securities ble overrasket over utbyttet i Aker Solutions. FOTO: Eivind Yggeseth

Med bankkontoen full og ingen gjeld, har Aker Solutions-aksjonærene lenge håpet på mer utbytte fra selskapet.

Onsdag ble de hørt. Da valgte selskapets styre å foreslå et ekstraordinært kontantutbytte på hele 10 milliarder kroner, eller 21 kroner pr. aksje.

Det gigantiske utbyttet sender aksjen rett opp på Oslo Børs torsdag.

«Årets Halloween vil føles som julaften. Det var knep i februar, og knask nå,» skriver analytiker Lukas Daul i Arctic Securities i en oppdatering.

Da Aker Solutions i februar i år la frem resultatene for fjerde kvartal 2023, doblet det utbyttet fra 1 til 2 kroner pr. aksje og startet et program for tilbakekjøp av egne aksjer på 500 millioner kroner.

AKSJEN FLYR HØYT: Aker Solutions-sjef Kjetel Digre har sjelden sett Aker Solutions stige så mye på børsen som torsdag. FOTO: Iván Kverme

Samtidig ble det varslet at det ville opprette en ny enhet som skulle «forvalte finansielle eiendeler og industrielle beholdninger». Det siste ble en stor skuffelse for aksjemarkedet, som hadde forhåpninger om at selskapet ville betale ut mer i utbytte i stedet for å «forvalte» pengene selv.

Senere indikerte selskapet at det ville ta stilling til kapitalallokeringen når rapporten for fjerde kvartal 2024 forelå. Torsdag forskutterte de imidlertid dette.

– Selskapet betaler mer enn det man hadde sett for seg. Jeg vil gjette at forventningene lå på 7–8 milliarder kroner, og at det ville komme i februar, sier Daul til Finansavisen.

– Det høye utbytte kan være et signal om at selskapet er komfortabelt med ordreboken, marginene og hva det klarer å etterfylle med av kontrakter, legger han til.

– En klar overreaksjon

Utbyttebetalingen bidro sterkt til at Aker Solutions-aksjen steg nesten 19 prosent da Oslo Børs åpnet. Utover dagen falt aksjen litt tilbake, men den var fortsatt opp 14 til 52,40 kroner torsdag ettermiddag. Det priser selskapet til 26 milliarder kroner – en økning på 3 milliarder siden børsslutt onsdag.

– Utbyttet er hovedgrunnen til kursoppgangen, i tillegg til at selskapet fortsetter å levere på driften og at 2025 ser ut til å bli et år med fortsatt høy aktivitet, sier Daul.

Analytikerkollega Martin Huseby Karlsen i DNB Markets er imidlertid ikke imponert. 

– Det var en svak kvartalsrapport, men på slike dager blir folk entusiastiske og glemmer regnestykkene litt, sier han.

- DÅRLIG RAPPORT: Analytiker Martin Huseby Karlsen i DNB Markets. FOTO: Eivind Yggeseth

– Det har vært kjent at selskapet har mye cash på balansen, og et stort utbytte endrer ikke verdien av selskapet. At selskapet betaler ut pengene gjør selvsagt at den rabatten markedet og analytikere hadde lagt til grunn på de likvide midlene, skal bort, og dette forsvarer en liten oppgang. 

Han hadde estimert 2 kroner pr. aksje i rabatt, og ved å ta bort denne kommer han til 48 kroner pr. aksje, som er hans nye kursmål. 

– Selv om aksjekursen har falt gjennom dagen, synes vi fortsatt at dagens oppgang på over 6 kroner er en klar overreaksjon, særlig tatt i betraktning svakhetene i tredjekvartalsrapporten.

Aker Solutions

(Mill. kr) 3.kv/24 3.kv/23
Driftsinntekter 12.940 9.094
Driftsresultat 900 36
Resultat før skatt 712 −32
Resultat etter skatt 562 877

Blandede resultater

Aker Solutions hadde en omsetning på 13,2 milliarder kroner og fikk et driftsresultat før av- og nedskrivinger (EBITDA) på 1,2 milliarder kroner i tredje kvartal.

– EBITDA var 3 prosent bedre enn ventet, men det skyldtes at selskapet mottok noe mer fra OneSubsea-joint venturet dette kvartalet som det ikke fikk i forrige kvartal. Så egentlig er EBITDA «in line». Kontantstrømmen er grei og arbeidskapitalen falt ikke så mye som vi ble forespeilet. Book-to-bill var litt lav, men samtidig er det mye arbeid å by på, sier Daul i Arctic Securities.

Book-to-bill er er forholdet mellom kontrakter som selskapet blir tildelt og hvor mye det spiser av eksisterende ordrebok.

Også Huseby Karlsen i DNB Markets peker på at det var «en boost i tallene» i tredje kvartal fra noe som skulle ha vært booket tidligere, og legger til:

– Kontantstrømmen var veldig dårlig, og ordreinntaket var svakt. Selskapet velger heller ikke å ikke guide for neste år, og da begynner man å spekulere i hvorfor ikke. Hele caset på Aker Solutions er at selskapet har hatt mye å gjøre i år og får mye å gjøre i 2025, men så er det små volumer i 2026 og 2027.

Aker Solutions hadde en ordreinngang på 6 milliarder kroner. På forhånd ventet analytikerne at selskapet ville vinne ordrer for 7,2 milliarder. Ved utgangen av kvartalet var ordrereserven på 64,7 milliarder kroner, ned fra over 70 milliarder i foregående kvartal.

Selskapet mener utsiktene fortsatt er gode og at aktiviteten er høy på tvers av segmenter og geografiske områder. Det ser nå kontrakter for 82 milliarder kroner som det kan by på, opp fra 70 milliarder for et kvartal siden.

Aker Solutions venter at 2024-omsetningen vil øke med «mer enn 40 prosent» sammenlignet med 2023. I forrige kvartal sa selskapet «rundt 40 prosent».

– Jeg tror 2025-estimatene kommer opp. Og på et eller annet tidspunkt vil selskapet trolig gjøre noe med de resterende 20 prosentene det eier i OneSubsea. Denne eierandelen er bokført til 6,4 milliarder kroner, men skulle den prises som et Schlumberger-selskap kan den være verdt 3 milliarder mer, sier Daul.

Energi

Informasjon om bruk av AI