<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Unngikk emisjonsrabatt i vanskelig marked

Archer trengte ikke å gi rabatt da selskapet hentet egenkapital i et vanskelig oljeservicemarked. Emisjonen ble mange ganger overtegnet.

Publisert 31. okt.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 546 ord
GJORDE OPPKJØP OG HENTET PENGER: Konsernsjef Dag Skindlo i Archer kunne se aksjekursen løfte seg dagen etter at selskapet hentet egenkapital. FOTO: Thomas Bjørnflaten

– Vi er svært fornøyde med å kunne sette transaksjonen til markedskurs. Særlig med tanke på at det generelt er et vanskelig oljeservicemarked, som har falt mye siden sommeren, og hvor man nylig har fått negative riggnyheter fra Saudi-Arabia og Mexico. Vi økte også emisjonsbeløpet, og emisjonen ble likevel mange ganger overtegnet, sier Archer-sjef Skindlo.

Onsdag ettermiddag inngikk det John Fredriksen-dominerte oljeserviceselskapet Archer en avtale om å kjøpe det USA-baserte boreselskapet Wellbore Fishing & Rental Tools (WFR) for 51,5 millioner dollar.

For å finansiere kjøpet hentet Archer penger gjennom en rettet emisjon. Først ville selskapet hente 40 millioner dollar, men som følge av sterk interesse benyttet Archer seg av en opsjon til å øke beløpet til 50 millioner dollar – rundt 550 millioner kroner.

Natt til torsdag var emisjonen gjennomført, med en tegningskurs på 22,47 kroner pr. aksje. Det var det samme som aksjen endte på dagen før, og emisjonen ble dermed gjort uten rabatt. Derfor blir det heller ingen reparasjonsemisjon.

Torsdag ettermiddag steg Archer-aksjen mer enn 5 prosent til 23,66 kroner.

Lukter på utbytte

Archers to store eiere, Paratus Energy og Hemen Holding, som begge er John Fredriksen-selskaper, garanterte for emisjonen og ble tildelt aksjer som gjør at de opprettholder sine respektive eierandeler på henholdsvis 24,2 og 20,5 prosent.

– Vi fikk også inn mange gode og langsiktige fond og «family offices», forteller Skindlo

I en børsmelding torsdag ettermiddag opplyses det at Christen Sveaas-selskapet Kistefos deltok i emisjonen. Kistefos vil få en eierandel i Archer på 4,15 prosent når emisjonsaksjene er delt ut.

Det var ikke gitt at det ble egenkapitalfinansiering. Gjeldsfinansiering var også oppe til diskusjon, men eierne og selskapet mente det var bedre å styrke balansen og beskytte kontantstrømmen slik at det blir mulig å refinansiere neste år til betydelig bedre betingelser.

– Vi har redusert gjelden, og EBITDA har vokst 85 prosent siden 2022. Vi vil få en fri kontantstrøm som gjør av vi kan refinansiere obligasjonslånet vårt neste år, og da vil vi sannsynligvis være i posisjon til å betale utbytter, sier Archer-sjefen.

Archer opplyser at oppkjøpet ventes å styrke kontantstrømmen med 15–20 millioner dollar årlig de neste årene.

Nytt, viktig marked

WFR er et USA-basert brønnteknologiselskap som blant annet opererer i markedet for plugging og nedstenging av brønner.

– Dette er midt i kjernevirksomheten vår og gir gode synergier med det vi i dag er store på i Norge, men som vi også har i Storbritannia og Brasil. Det gjør at vi kan vokse i et nytt og viktig marked, Mexicogulfen, der vi blir markedsledende innen «fishing», forteller Skindlo.

Markedet for plugging og nedstenging av dypvannsbrønner i Mexicogulfen estimeres til 18 milliarder dollar.

WFR ventes å omsette for 45 millioner dollar i 2024, med en EBITDA-margin på mer enn 30 prosent. Oppkjøpet ventes å styrke Archers EBITDA med 10-15 prosent for 2025.

Sammen med oppkjøpet, publiserte Archer også sin rapport for tredje kvartal onsdag kveld.

Den viste at selskapet hadde inntekter på 335 millioner dollar og en EBITDA på 35 millioner. Det er en økning på henholdsvis 10 og 14 prosent i forhold til tredje kvartal i fjor, og EBITDA har ikke vært sterkere på åtte år.

Ved utgangen av kvartalet hadde selskapet kontanter og kontantekvivalenter på 56,9 millioner dollar – en økning på 4,8 millioner dollar siden årsskiftet.

Archer

(Mill. USD)3.kv/243.kv/23
Driftsinntekter335303
Driftsresultat2017
Resultat før skatt80
Resultat etter skatt3−3