<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aksjeekspert trekker frem 6 aksjer

Selv etter den kraftige korreksjonen er aksjemarkedet fremdeles like høyt priset som på toppen i 2000, men ifølge Mark Ritchie II i RTM i Capital Advisors kan det finnes gode kjøp i to sektorer.

Publisert 22. des. 2022 kl. 18.10
Oppdatert 22. des. 2022 klokken 19.55
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 412 ord
SOLKRAFTVERK: First Solar har levert solcellepanelene til Desert Stateline Solar Facility i San Bernardino, California Bloomberg

S&P 500 har falt nesten 19 prosent i år, mens Dow Jones er ned 9,4 prosent. Nasdaq har stupt over 33 prosent. 

Selv om det er store fall mener sjefstrateg Michael O’Rourke i JonesTrading at aksjer fremdeles er høyt priset. Det illustrerer han, ifølge Marketwatch, med å vise til at markedsverdien av alle aksjene i S&P 500 «bare» har falt til 129 prosent av USAs BNP (The Buffett Indicator). 

Like dyrt som på toppen i 2000

Tar vi utgangspunkt i S&P 500 har verdien falt fra 180 prosent av BNP, men sjefstrategen peker på at den fremdeles er over verdien på toppen av dot-com boblen i år 2000, og 50 prosent over snittet for de siste 30 årene. 

Bruker vi Wilshire 5000, som er regnet for å være benchmarken for markedsverdien av hele det amerikanske aksjemarkedet, utgjorde den på all-time high den 8. november 2021 hele 201 prosent av BNP.  Ifølge longtermtrends.net falt den jevnt og trutt til 139,22 i midten av oktober, men har siden hentet seg litt inn igjen og ligger nå rundt 147. På toppen den 24. mars 2000 utgjorde den også 147 prosent av BNP i USA.

Korreksjonen har gjort aksjer billigere, men langt fra «møkkabillig», som er et uttrykk investor og forvalter Jan Petter Sissener bruker når han mener han har funnet noe som er veldig billig.

Forvirrende og uforutsigbart

Investeringsdirektør Mark Ritchie II i RTM Capital Advisors uttaler, ifølge Marketwatch, at investorene og porteføljeforvaltere fremdeles forsøker å ri av stormen, og noen peker også på at dette bjørnemarkedet er like forvirrende som det er uforutsigbart. 

For en måned siden uttalte investeringsdirektør Mark Ritchie II i RTM Capital Advisors til RealVision at det var liten appetitt for risiko, og at det gjaldt på tvers av alle finansielle markeder. Så i stedet for å kjøpe dippen, og krysse fingrene for at det skulle gå bra, fortsatte han å allokere så mye cash som mulig, for å være klar når det fundamentale faller på plass for en ny inntreden.

Sol og biotek

Ritchie II er ikke like kategorisk nå og tror at det kan være noen interessante kjøpsmuligheter i solsektoren og i biotek.

Innen biotek peker han på selskaper som har klart seg bra, og trekker frem Biogen, Regeneron, Gilead Sciences og Eli Lilly. Han peker ikke på én bestemt, men ville lett etter de(n) som er sterkest relativt til markedet og som ligger nær 52-ukers høy.

Innen solsektoren trekker han frem to selskaper som har klart seg bra under nedturen; First Solar og Enpahse Energy.