<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Toppstrateg fnyser av børsrally

JP Morgans sjefstrateg Marko Kolanovic spår hard landing, og anbefaler investorer å gjemme seg i statsobligasjoner og kontanter.

Publisert 25. jan. 2023 kl. 12.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 388 ord
NEDTUR I VENTE? JP Morgan spår hard landing for USA og korreksjon på Wall Street. Foto: Bloomberg

Wall Street lagt et blytungt 2022 bak seg og fått en sprek start på det nye børsåret. Nasdaq har steget over 8 prosent så langt i 2023, mens den bredere S&P 500-indeksen er opp nesten 5 prosent.

Én som ikke lar seg rive med i rallyet er JP Morgans sjefstrateg og globale analysesjef Marko Kolanovic.

– Det fundamentale forverrer seg. Og markedet har steget. Før eller siden får vi et sammenstøt, sier han til CNBC, og viser til en bekymringsverdig trend for detaljhandel, Philly Fed-indeksen og ISM-indeksen for tjenestesektoren.

Spår hard landing

Strategen rangert som beste aksjestrateg av Institutional Investor for 12. år på rad nedgraderte i forrige uke aksjer til undervekt. I sitt seneste notat advarer han om at en resesjon ikke er priset inn i markedet. Basisscenariet er ifølge kanalen en hard landing.

PESSIMIST: Sjefstrateg Marko Kolanovic i JP Morgan. Foto: LinkedIn

– Korte renter har beveget mye på seg de siste seks månedene, og de vil trolig stige enda litt mer og bli der. Forbrukeren har tatt opp mye gjeld. Rentene steg. Forbrukeren sto imot, og det var på en måte vårt syn i fjor. (...) Men etterhvert som tiden går, står forbrukeren mindre og mindre imot, sier Kolanovic, og forbereder seg på et børsfall på 10 prosent eller mer i løpet av første halvår.

Gjemmesteder

På den positive siden trekker JP Morgan-strategen frem kinesisk gjenåpning og en svakere dollar – noe han mener har skapt et narrativ om at det verste er bak oss og at resesjonen «på en eller annen magisk måte» fant sted i fjor.

– Jeg tror bare ikke at denne økonomien vil fungere med renter på 5 prosent. Noe må gi etter, og Fed blir nødt til å reagere, fortsetter Kolanovic, som ifølge CNBC åpner for et rentekutt allerede i år.

Strategen har ikke et klart bilde av hvor S&P 500 står når dette eventuelt skjer, men er samtidig overbevist om at den videre retningen er nedover og anbefaler statsobligasjoner og kontanter som gjemmesteder enn så lenge.