<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Hvis Fed er redde, bør du være redd

Steve Eisman mener den amerikanske sentralbanken har to potensielt dårlige alternativer til neste ukes rentemøte.

Publisert 16. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 387 ord
RENTEHEVING?: Steve Eisman, som er senior porteføljeforvalter hos Neuberger Berman, mener Fed står i et dilemma nå. Foto: Bloomberg

Investor Steve Eisman ble kjent under finanskrisen i 2008, da han tjente milliarder på å vedde på boligkrakket i USA. Historien og Eisman ble portrettert i filmen «The Big Short», som vant flere Oscar-statuetter.

Onsdag neste uke har USAs sentralbank (Fed) rentemøte. Før bankuroen gjorde sitt inntog var det bred forventning om at banken kom til å heve renten med 25 basispunkter, mens noen ventet dobbeltheving.

Denne uken tok blant annet Goldman Sachs og Barclays ned sine prognoser, fra heving til ingen endring. 

Dersom bankkrisen stopper Fed i å heve renten, bør investorer bli overrasket, mener derimot Steve Eisman.

– 50 basispunkter er ikke aktuelt lenger. Så de kommer enten til å heve renten med 25 basispunkter, eller så gjør de ingenting, sier han til CNBC.

I et dilemma

Men investoren, som nå jobber i Neuberger Berman, synes ikke det nødvendigvis er en god idé å ikke heve renten i det hele tatt.

– Hvis Fed ikke hever renten så vil det kanskje være positivt i et par timer eller et par uker. Men Fed vil ikke heve rentene fordi de er redde. Vel, hvis Fed er redde, så bør du være redd, legger han til. 

Markedet venter en kvarting fra Fed, viser tall fra CME Group. Bare 28,4 prosent venter at sentralbanken holder renten uendret.

Eisman peker på at det fortsatt er høy inflasjon i USA, selv om prispresset avtar. For februar falt prisveksten ned til 6 prosent på årsbasis.

Han erkjenner likevel at Fed står i et dilemma nå, og mener sentralbanken kan risikere å legge enda mer press på de stramme økonomiske forholdene dersom rentene heves.

– Det er ikke klart hvilket valg som er best, sier Eisman til CNBC.

Kaller Credit Suisse «et problembarn»

Eisman uttaler seg også om krisen i Credit Suisse, som etter to dager med tunge fall på børs har fått kriselån fra den sveitsiske sentralbanken. Nyheten sendte bankaksjen opp så mye som 40 prosent på Zürich-børsen.

– Credit Suisse, for å si det snilt, har vært et problembarn i investeringsbank-bransjen så lenge jeg kan huske, sier Eisman.

Investoren understreker at de største bankene i USA har mindre risiko enn noen gang i vår livstid, mens de europeiske børsene også er mer solide.

– Om Credit Suisse går konkurs vil det bli tap, men ikke livstruende tap. Det bli et problem, men det vil ikke ta ned hele systemet.