<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storbanker raidet

Societe Generale og BNP Paribas har tirsdag blitt raidet i Paris. Påtalemyndighetene mistenker at milliarder er unndratt skatt. 

Publisert 28. mars 2023 kl. 14.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 281 ord
FIKK BESØK: Societe Generales hovedkontor i Paris. Foto: Bloomberg

Franske påtalemyndigheters kontor i Paris har raidet storbanker som Societe Generale og BNP Paribas som del av en etterforskning av skatteunndragelse og hvitvasking tilknyttet utbyttebetalinger, melder Bloomberg. De to bankene kan bli kollektivt bøtelagt for én milliard euro. 

HSBC, Natixis og BNPs Exane-divisjon blir også ransaket, opplyser påtalemyndighetene. 

«Cum-cum» vs. «cum-ex»

Saken som ble åpnet i desember 2021 omhandler ifølge nyhetsbyrået en mistenkt arbitrasje-strategi kalt «cum-cum» som begynte med at aksjonærer i korte perioder overførte aksjer til utenlandske investorer for å unngå utbytteskatt. De utenlandske investorene satt på aksjene mens utbyttene ble utbetalt, og ble gjenstand for enten skatterefusjon eller ingen skatt. Siden ble aksjene solgt tilbake til opprinnelig eier, før partene delte den sparte skatten.

Den franske etterforskningen omfatter 16 lokale forhørsdommere, over 150 etterforskere og seks aktorer fra Køln i Tyskland hvor den såkalte «cum-ex»-skandalen har rullet i snart ti år. Trading-strategien søkte å dra nytte av tysk skattelovgivning innen 2012 gjennom å la flere investorer begjære tilbakebetaling av skatt på utbytter som ble betalt ut bare én gang.

Skatteadvokat fikk åtte år

En trader som vitnet i en tysk domstol i 2019 opplyste at «cum-ex» var 5-6 ganger mer lønnsomt enn «cum-cum», men at utbredelsen av sistnevnte strategi var langt større fordi den juridiske risikoen ble vurdert til å være mye lavere.

Den tyske skatteadvokaten Hanno Berger ble ifølge Reuters utpekt som regissøren av «cum-ex» og dømt til åtte års fengsel i desember i fjor. Tyske myndigheter mistenker at minst 10 milliarder euro – altså mer enn 100 milliarder kroner – skal ha blitt unndratt skatt med denne metoden.

Societe Generale faller 1,6 prosent på Paris-børsen i 14-tiden tirsdag, BNP 0,6 prosent. HSBC er ned 0,2 prosent i London.