<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

50 prosent nedside for eiendomsaksjer

Bankkrisen er avblåst, og de lange rentene er igjen på vei opp. Det bidro tirsdag til kursfall for europeiske eiendomsaksjer.

Publisert 28. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
MED ELENDIG AVKASTNING: Netto direkteavkastning på Vonovias eiendommer er bare 2,6 prosent. Foto: Bloomberg
MED ELENDIG AVKASTNING: Netto direkteavkastning på Vonovias eiendommer er bare 2,6 prosent. Foto: Bloomberg

Nå som en ny finanskrise tilsynelatende er avblåst, er det igjen duket for ytterligere pengepolitisk innstramning – særlig ettersom inflasjonen forblir altfor høy. Tirsdag ble det kjent at prisene i britiske butikker i forrige måned var opp med rekordhøye 8,9 prosent på ett år. Matvareinflasjonen var verst, hele 15 prosent. Til sammenligning er Bank of Englands styringsrente bare 4,25 prosent.

Det seneste årets rentehevinger har imidlertid hatt en avkjølende effekt på boligmarkedet i mange land, og i januar fortsatte S&P Case Shillers prisindeks for ti amerikanske byer å falle. Den har nå sunket i syv måneder på rad.

Høyere renter skaper også motvind for eiendomsaksjer, og tirsdag var Vonovia og datterselskapet Deutsche Wohnen ned med henholdsvis 7 og 4 prosent. Til sammen eier de to rundt 550.000 leiligheter i Tyskland, Sverige og Østerrike. Deres kursfall utgjør i den seneste måneden henholdsvis 35 og 22 prosent.

Vonovia-aksjen handles nå med en pris/bok på bare 0,33, noe som kan virke absurd billig. Det er imidlertid gode grunner til rabatten. Selskapets gjeld har en rente på rundt 6 prosent, mens eiendommenes nettoavkastning er fattigslige 2,6 prosent. I tillegg betviler investorene at de bokførte eiendomsverdiene er så høye som selskapet påstår, tross en beskjeden nedskrivning i 2022.

Citigroup publiserte nylig en rapport, der det ble estimert en 50 prosent nedside for globale eiendomsaksjer, basert på kursfall under tidligere perioder med svak økonomisk vekst og høyere renter. Banken har likevel en kjøpsanbefaling på Vonovia, men er negativ til en rekke eiere av næringseiendom.

At store eiendomsselskaper sliter kan også blir problematisk for bankene. Vonovia alene har banklån på 8,5 milliarder euro. Dette har bidratt til å legge press på blant andre Deutsche Banks kursutvikling, og Tysklands største bank var tirsdag ned med mer enn 2 prosent.

Alibaba gjorde det derimot svært bra. Kursen steg med 8 prosent, etter at den kinesiske teknologigiganten la frem en plan om å dele konsernet i seks. Tanken er å «synliggjøre verdier» og gjøre hver virksomhet mer konkurransedyktig.

Pilene pekte dessuten oppover for Lyft. Ved firetiden var aksjen opp med 4 prosent, etter at Uber-rivalen opplyste at dagens toppsjefer skal byttes ut.