<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russernes triks for å få pengene ut av landet

Russiske privatpersoner har nå 67 milliarder dollar i innskudd i utenlandske banker, og saldoen stiger raskt. Økonom øyner ytterligere 30 milliarder dollar i år.

  Publisert 30. mai 2023 kl. 15.38
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 427 ord
  KAPITALFLUKT: Fra Russland og president Vladimir Putin. Foto: NTB

  Russiske husholdninger hadde ved utgangen av april 5.400 milliarder rubler (over 67 milliarder dollar) i innskudd i utenlandske banker. Dette er mer enn en dobling fra nivået da Russlands president Vladimir Putin gikk inn Ukraina i februar i fjor, skriver Wall Street Journal og viser til tall fra landets sentralbank. 

  Så sent som ved nyttår var innskuddene nede i 3.700 milliarder rubler, og den månedlige kapitalflukten er dermed over fem ganger så stor som før krigen.

  – Farlig å beholde alt i rubler

  Russere har ifølge avisen valfartet til valutatradere under radaren for å veksle sine rubler om til utenlandsk valuta, mens andre har gått til banker i land som Georgia, Kazakhstan og Armenia, hvor de fortsatt kan få dollar-konti og Visa-kort. Noen har også brukt krypto for å få pengene ut av Russland.

  – Dersom jeg har 1.000 dollar, kan jeg alltids kjøpe en iPhone. Det å beholde alt i rubler er farlig. Ett scenario er en devaluering på grunn av de sviktende budsjettinntektene fra olje og gass, sier den St. Petersburg-baserte investoren og finansbloggeren Stepan Ermakov.

  Han begynte sin egen kapitaleksport på invasjonsdagen 24. februar i fjor, og opplyser til Wall Street Journal at han da fulgte nøye med på hvilke minibanker som ble fylt opp på kveldstid. Ermakov tok deretter ut amerikanske dollar frem til den russiske sentralbanken innførte restriksjoner.

  Siden har han fortsatt å flytte dollar fra sin russiske konto i østerrikske Raiffeisen Bank International til en meglerkonto i USA, så vel som bankkonti i Armenia og Georgia.

  – «Regnværsdagen» kommer

  Russerne oppgir ifølge avisen flere grunner til hvorfor de flytter pengene ut. Rubelen har svekket seg 8 prosent mot dollar i år etterhvert som energisanksjonene har begynt å virke. Videre har alternative veier for utenlandske transaksjoner begrenset seg ved at flere russiske banker har blitt sanksjonert og nå ikke tør å kvitte seg med utenlandsk valuta.

  – Usikkerheten i russisk økonomi er høy som aldri før. Dette betyr potensielle tap, i form av lønn, inntekter til bedriften – og du må sikre deg da «regnværsdagen» mest sannsynlig kommer, uttaler økonomen Sofya Donets i investeringsbanken Renaissance Capital til Wall Street Journal.

  Hun forventer at russiske husholdninger vil flytte ytterligere 30 milliarder dollar over til utenlandske banker i år.

  Kapitalflukten står ifølge avisen i kontrast til hvordan Kreml offisielt tegner bildet av en standhaftig russisk økonomi: den gikk først på en smell, men skal siden ha tilpasset seg bra til Vestens sanksjoner. Vestlige økonomer er på sin side fortsatt delte i synet på hvorvidt russisk økonomi vil vokse i år, eller falle som i 2022.