<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tung dag på Wall Street

Kommende beslutning om gjeldstaket og sterke arbeidsmarkedstall sendte Wall Street ned onsdag.

Publisert 31. mai 2023 kl. 22.06
Oppdatert 31. mai 2023 klokken 22.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 425 ord
I RØDT: KI-favoritten Nvidia endte i rødt sammen med resten av Wall Street onsdag. Bloomberg

Onsdag var siste handelsdag i mai. Etter å ha åpnet i rødt, fortsatte alle de toneangivende indeksene på Wall Street ned og endte i rødt onsdag.

  • S&P 500 falt 0,60 prosent til 4.180,13 poeng
  • Nasdaq Composite falt 0,63% til 12.935,28 poeng
  • Dow Jones sank 0,40 prosent til 32.910,90

I løpet av mai måned økte S&P 500 omtrent 0,3 prosent. Nasdaq Composite endte måneden opp 5,8 prosent, drevet av rally i en rekke kunstig intelligens-relaterte aksjer. Onsdag var Bank of America ute med sine seks favoritter innenfor kunstig intelligens. Dow Jones falt omtrent 3,5 prosent trukket ned av mer enn 10 prosent fall i Nike, Walt Disney, Walgreens, 3M, Chevorn og Dow, Inc.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten handles i skrivende stund på 3,639 prosent. VIX-indeksen også kalt fryktindeksen, faller 1,83 prosent til 17,14 tross for å ha åpnet opp 3,3 prosent.

Gjeldstaket i fokus

Fokuset i markedet har vært rettet mot den kommende avstemmingen i Kongressen og gjeldstak-enigheten. Biden har vært under press den siste tiden for å få på plass en prinsippavtale for å forhindre at USA med sin enorme statsgjeld havner i mislighold. 

For å unngå å havne i mislighold er Biden avhengig av at avtalen blir stemt gjennom i Kongressen. Avstemmingen er planlagt å skje klokken 02.30 i natt i følge CNBC. 

Sterk etterspørsel etter arbeidskraft 

USA har den siste tiden slitt med et ekstremt stramt arbeidsmarked på lik linje med flere andre land. Trykket i arbeidsmarkedet ser ikke ut til å ha blitt lettet enda. 

Onsdag ble Jolts-undersøkelsen lagt frem og vitnet om fortsatt sterk etterspørsel etter arbeidskraft i USA. 

Antall ledige stillinger i USA var 10,10 millioner i april. Det er flere stillinger enn det som var forventet på 9,38 millioner i følge Trading Economics. 

Tung dag for KI-aksjer

Grafikkkortprodusenten Nvidia  aksjen har skutt opp 163 prosent i år i lys a den voksende interessen for kunstig intelligens. Tirsdag passerte en markedsverdi på 1 billion, i følge CNBC. Nå peker indikatorer på at aksjen er overkjøpt og flere analytikere tror på et kortsiktig fall i aksjekursen, i følge CNBC. Onsdag falt aksjen 5,68 prosent.

Microsoft er en av favorittene til Bank of America når det kommer til eksponering mot kunstig intelligens . Også analytiker Brent Bracelin har troa på at Microsoft vil bli en KI-stjerne og har hevet kursmålet sitt på aksjen til 400 fra 348 dollar, i følge CNBC. Onsdag stengte aksjen i 328,7 dollar etter å ha falt 0,75 prosent onsdag.

På andreplass over listen over Bank of Americas favoittaksjer innenfor KI er Oracle aksjen. Banken tror blant annet Oracle kan tjene godt på å integrere KI i en rekke av sine applikasjoner. Onsdag falt aksjen 0,08 prosent.