Gullprisen steg i forrige uke med ytterligere 1,4 prosent. I Norges finansmiljø regnes det edle metallet imidlertid som en elendig investering, ettersom det hverken gir løpende avkastning eller produserer verdi i form av varer eller tjenester. I de seneste fem årene har pengepolitisk stimulans og negative realrenter likevel bidratt til at gullprisen har steget med 105 prosent, målt i norske kroner. 46 prosentpoeng av oppgangen skyldes at kronen har svekket seg mot amerikanske dollar. Til sammenligning er både Hovedindeksen, inkludert utbyttebetalinger, og SSBs prisindeks for brukte norske boliger opp med 40 prosent i perioden.
VanEcks børsnoterte fond for gullgruveaksjer har gjort det enda bedre, med en kursøkning på 110 prosent. Dessuten har investorene fått årlige utbyttebetalinger, som nå tilsvarer 3,4 prosent av den opprinnelige fondskursen.
Også gullgruveselskapenes lønnsomhet har økt. Newmont Mining, verdens største gullprodusent, tjente 33 cent per aksje i årets andre kvartal, mot 26 cent fem år tidligere. Ebitda steg samtidig fra 545 til 910 millioner dollar. Ledelsen meldte i forrige måned at guidingen for hele året opprettholdes.
Gullgruveaksjer har imidlertid en tendens til å svinge mye. For eksempel ga VanEck-fondet negativ avkastning i både 2021 og 2022, målt i amerikanske dollar, etter to svært gode år. Newmont Mining har selv en «all in»-kostnad på i overkant av 1.400 dollar per unse gull, så her får du i praksis en giret eksponering mot metallet. I dag koster en unse nesten 2.000 dollar.
I tillegg til å gi beskyttelse mot monetær inflasjon, kan gull gi diversifiseringsfordeler. For eksempel ble metallet 2 prosent dyrere i fjor, mens S&P 500-investorene tapte 18 prosent. Og i 2007, da USA-børsen stupte 37 prosent, var gull opp med 4 prosent. For norske investorer kan diversifiseringsfordelen være enda større, ettersom oljeprisen – og dermed kronekursen – ofte faller i perioder med svak økonomisk utvikling.