<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen løfter energiaksjer

Utvidede produksjonskutt sender Brentprisen til årets foreløpig høyeste nivå og bidrar til oppgang for oljeaksjer som BP, Chevron og Shell.

Publisert 5. sep. 2023 kl. 16.31
Oppdatert 5. sep. 2023 klokken 16.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 293 ord
TJENER PÅ OLJEPRISOPPGANG: Shell var blant tirsdagens børsvinnere. Foto: Bloomberg

Brent råolje kostet tirsdag ettermiddag 90,20 dollar fatet, 1,3 prosent mer enn mandagens sluttnotering og en foreløpig topp for 2023. Oppgangen skyldtes at Saudi-Arabia og Russland skal forlenge sommerens produksjonskutt til ut året. Russerne planlegger dessuten å redusere sin utvinning med ytterligere 300.000 fat per dag frem til utgangen av desember.

Nyheten bidro til at Chevron var blant tirsdagens amerikanske børsvinnere, med et kursløft på 1,3 prosent. Europeiske Shell og BP steg med 1-2 prosent, mens oljeserviceaksjen Halliburton var opp med 2,2 prosent.

Saudi-Arabia og Russland forklarer produksjonskuttene med at stabiliteten i oljemarkedet skal opprettholdes. I praksis betyr dette at tilbudet skal tilpasses etterspørselen, idet vi går inn i en periode med svak global vekst. Tirsdag kom det sågar flere tegn på at verdens «vekstmotor», Kina, sputrer. Ifølge Caixin øker aktiviteten i tjenestyrende sektor mindre enn noen gang tidligere i år, og en PMI for hele næringslivet sank fra 54,1 til 51,8. Blant annet krympet bestillingene fra utlandet, for første gang i år.

Annen statistikk avdekket at eurosonens nedtur er verre enn tidligere antatt. S&P Globals PMI-måling for august ble nedrevidert til 46,7 og var dermed lavere enn noen gang siden november 2020, da coronarelaterte grep bremset mange lands verdiskapning.

Samtidig stiger eurosonens inflasjonsforventninger. Den europeiske sentralbankens (ESB) månedlige undersøkelse viser at husholdningene nå ser for seg en årlig konsumprisvekst på 3,4 prosent om et år og 2,4 prosent om tre år. I den forrige målingen, fra juni, var tallene henholdsvis 3,4 og 2,3 prosent. Rapporten bidro til å løfte renten på treårige tyske statsobligasjoner med 0,19 prosentpoeng, til 2,87 prosent.

Det gjenstår å se hvordan kombinasjonen av økonomisk oppbremsing og vedvarende inflasjon vil påvirke ESBs rentebeslutning den 14. september. Markedet anser det nå som bare 25 prosent sannsynlig at styringsrenten jekke opp med ytterligere et kvart prosentpoeng.