<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

iPhone-forbud senker Apple

Apple-kursen var torsdag ettermiddag ned med 4 prosent, fordi Kinas myndigheter planlegger å legge ytterligere begrensninger på bruken av iPhone.

Publisert 7. sep. 2023 kl. 16.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
PUT IT AWAY!: Mange kinesere ansatt i offentlig sektor eller halvstatlige selskaper kan bli nødt til å bytte telefon. Foto: Bloomberg

Apple-kursen var ved firetiden torsdag ned med 4 prosent, som følge av at Kina angivelig skal forby flere ansatte i offentlig sektor og statsfinansierte selskaper fra å bruke iPhone. Grepet er del av en eskalerende handels- og teknologikrig mellom verdens to største økonomier.

Kina står typisk for nesten en femdel av Apples omsetning, og salgsveksten i denne delen av verden har vært langt høyere enn i USA og Europa. Kinesiske leverandører bidrar dessuten med en høy andel av komponentene som benyttes i iPhone. Samtidig får Apple stadig hardere konkurranse fra kinesiske Huawei, som tirsdag lanserte en smarttelefon med en egenutviklet mikroprosessor.

Apple-fallet tynget også Nasdaq 100 og S&P, der selskapet har en vekt på henholdsvis 12 og 8 prosent. Nasdaq-indeksen var torsdag ettermiddag 1,4 prosent lavere, mens nedturen for S&P 500 ble omtrent halvparten så stor.

Også Qualcomm var blant børstaperne i New York, med en svekkelse på nesten 6 prosent. Telekomgiganten ligger an til å rammes, dersom Kinas myndigheter bruker hardere lut mot amerikanske teknologiselskaper. Qualcomm, som er en ledende produsent av telefonibrikker, meldte i august om oppsigelser, grunnet etterspørselsvikt og det usikre forholdet mellom Kina og USA.

En tredje populær aksje, Tesla, falt rundt 3 prosent. I likhet med Apple og Qualcomm, får elbilprodusenten en høy andel av inntjeningen fra Kina. I andre kvartal bidro landet med 23 prosent av omsetningen. BYD er imidlertid en formiddabel konkurrent, og globalt selger det Shenzhen-baserte konsernet allerede langt flere biler enn Tesla.

For øvrig ble Europas økonomiske oppbremsing bekreftet av ny statistikk fra Eurostat. I andre kvartal sank den årlige GDP-veksten til 0,5 prosent i eurosonen og 0,4 prosent i EU, etter å ha vært 1,1 prosent i begge områdene i årets første tre måneder. Begge andrekvartalstallene var nedjustert med 0,1 prosentpoeng fra et tidligere estimat. Også sysselsettingsveksten avtok betydelig.