<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lakseaksjer rasert på Oslo Børs – store verdier forduftet

Lakseaksjer ble rasert på en rød Oslo Børs etter melding fra Europakommisjonen.

Publisert 25. jan.
Oppdatert 25. jan.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 526 ord
Article lead
lead
ULOVLIG?: Det ble et bredt fall blant lakseaksjene på Oslo Børs. Foto: Bloomberg
ULOVLIG?: Det ble et bredt fall blant lakseaksjene på Oslo Børs. Foto: Bloomberg

Saken oppdateres.

Oslo Børs åpnet torsdagen i rødt, men snudde fort til grønt. Rundt klokken 12.00 falt børsen igjen i rødt etter en anklage fra EU-kommisjonen mot seks norske lakseselskaper. Ved børsslutt står hovedindeksen i 1.285,16, en nedgang på 0,1 prosent.

Norges Bank holder renten i ro på 4,5 prosent. Det var som forventet fra analytikerne, og helt i tråd med hva sentralbanken signaliserte ved rentemøtet i desember.

Laksekrakk

Europakommisjonen har informert de norske lakseprodusentene Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Lerøy, Mowi og SalMar om sitt foreløpige syn på at de har brutt EUs konkurransebestemmelser ved å samarbeide om å forverre konkurransen på markedet for spot-salg av norsk oppdrettet atlantisk laks i EU.

Dette førte til et bredt og kraftig fall blant aksjene på Oslo Børs. Mowi falt 4,3 prosent som den mest omsatte aksjen, Salmar endte ned 2,4 prosent, Lerøy Seafood falt 5,9 prosent og Grieg Seafood stupte 7,6 prosent.

SalMar, Mowi, Lerøy og Grieg Seafood tar alle sterk avstand fra meldingen. På løpende bånd har selskapene kommet med børsmeldinger hvor de unisont melder de er uenige med EU-kommisjonen.

Oljeprisen

Mars-kontrakten for Brent-oljen er torsdag opp 1,8 prosent til 81,46 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 2 prosent til 76,61 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 79,81 dollar fatet ved børsslutt i Oslo onsdag.

Oljeprisene ble blant annet løftet onsdag av ytterligere stimulanser fra Kina, samt fallende amerikanske råoljelagre.

Børsens største selskap, Equinor, steg 0,9 prosent til 298,85 kroner, mens Aker BP endte opp 2,3 prosent til 277,90 kroner. Den tredje største operatøren på norsk sokkel, Vår Energi , skriver ned verdier for 5,5 milliarder kroner knyttet til Balder-feltet. Aksjen klatret 1,3 prosent.

Største aksjonær med gigantisk blokksalg

Crayon er den tredje mest omsatte aksjen på Oslo Børs. Ifølge handelsdata fra Infront har det blitt gjort et stort blokksalg på 4 millioner aksjer til 85,00 kroner pr. aksje, tilsvarende 340 millioner kroner. Aksjen ble på det meste omsatt for over 93 kroner, men falt 5,2 prosent til 89,10 kroner. Selger er investeringsselskapet og største eier OEP ITS som selger 4,47 prosent av aksjene.

Aksjene ble solgt gjennom en prosess ledet av SpareBank 1 Markets.

Etter transaksjonen eier investeringsselskapet 3,4 millioner aksjer i Crayon, tilsvarende omtrent 3,8 prosent av aksjekapitalen og stemmerettighetene, kommer det frem i en børsmelding.

Samtalen er død

Torsdag morgen meldte Solstad Offshore at det ikke lenger var samtaler mellom Kjell Inge Røkkes Aker og Christen Sveaas’ Kistefos om en løsning for Solstad Offshore. Dette bekreftet også Aker. Solstad-aksjen endte ned 2,8 prosent til 36,50 kroner torsdag.

Aker Carbon Capture leverte en EBITDA på minus 43 millioner kroner i fjerde kvartal 2023, med en kontantposisjon på 1,1 milliarder kroner og en ordrebok på 2,6 milliarder kroner. Sparebank 1 Markets og Pareto Securities omtaler rapporten som noe positiv. Aksjen falt dog 2,6 prosent.

Oljemyggen Panoro øker guidingen for 2024. Aksjen steg 1,4 prosent til 27,08 kroner pr. aksje.

Stuper etter lånebrudd

Elektroimportøren sliter med et svakt marked, og advarer om lånebrudd. Selskapet er i dialog med DNB.

«Vi tror en negativ kursreaksjon på 10-20 prosent er berettiget, ettersom vi tror at risikoen for en ny emisjon har økt, hvis selskapet ikke vil klare å komme til enighet med banken», skriver meglerhuset.

Det fikk DNB rett: Aksjen krakket og stupte hele 34,5 prosent til 9,60 kroner.