Arbeidsplikt. Aktivitetsplikt. - Smak på disse orda...

brahman
07.09.2018 kl 21:31 551


Hvilke assosiasjoner får man ?

Noe som mange helst ikke vil sammenligne seg med.

Er det begynnelsen på slutten for velferdssamfunnet og sosial politikk ?

Arbeids - og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil ha arbeidsplikt/aktivitetsplikt for de som mottar sosialstønad fra NAV.


Følgende ble skrevet i 2009, men er relevant i denne sammenheng :

"Skammen er tilbake i sosialsystemet. Grunnleggende rettighetsorienteringer konkurrerer med den offentlige debattens pekefingermoralisering. Det nye budskapet er at du kan hvis du vil, hvis vi bare truer med å kutte ytelsen.

(...)

Av Ebba Wergeland.

"Sosialpolitisk høyre om.

NAV-reformen er siste fase i den sosialpolitiske snuoperasjoner som i Norge har gitt oss "arbeidslinja". Nesten uten debatt har Norges politiske ledelse tatt farvel med etterkrigstidens sosialpolitikk og gått tilbake til modeller som vi trodde hørte historien til."

(...)

kilde: GNIST : Arbeid eller brød - historien bak NAV-reformen
Nr.1, 2009.
Lisse
07.09.2018 kl 21:41 549

Arbeid for trygd.
Et godt prinsipp for å få folk i aktivitet fremfor lediggang.Å yte etter evne tilbake for det man mottar er et realt prinsipp og
det er fint å bli sysselsatt slik at man kan få erfaring fra arbeidslivet,få referanser når de skal søke ordinære jobber og ikke
minst det å stå opp om morran,som det heter.....
Å gå ledig uten å bli aktivisert kan fort bli en destruktiv livsstil uten fast rytme.
Om det er så ille å måtte yte tilbake for det man mottar fra NAV vil vel motivasjonen for å aktivt søke ordinær jobb bli enda sterkere.
brahman
07.09.2018 kl 21:48 543


For slavelønn ?
Pedal
07.09.2018 kl 22:25 534

NAVs totale ytelser er ikke bare økonomiske,men også utvidet til aktivitetsplikt.
Særlig ungdommer har godt av å lære å gå på jobb og få arbeidserfaring.Også innvandrere,selvsagt,
og de vil i tillegg få litt norskkunnskaper og firstå at i Norge må man yte før man kan nyte.
Å ikke stille krav og bare dele ut penger er ikke bra.
brahman
07.09.2018 kl 23:11 522


"Alle" syntes at aktive tiltak hørtes bedre ut enn passive trygdeløsninger. Men hvis aktivitet bare betyr at stadig flere nektes trygd og pålegges arbeidsplikt uansett hva slags jobber sm finnes, betyr denne politikken bare en større reservearme til kapitalens disposisjon.""
Cortex
08.09.2018 kl 08:14 503

https://www.abcnyheter.no/penger/privatokonomi/2018/09/06/195430480/hauglie-vil-skjerpe-nav-kravene-sosialhjelp

Fornuftig og det burde for lengst vært en selvfølge !

Drammen kommune sparte 30 mill på dette......,så det er tydelig at passive navere skjerper seg når det stilles krav til dem!
I lengden tjener de på å få dette dyttet til å fungere bedre i samfunnet enn å passiviseres med støtte og så stå fritt til å snu opp ned på døgnet og leve destruktive liv.
Det er sikkert noen som av medisinske grunner ikke vil passe inn i denne modellen,og de skal selvsagt lukes ut.
polemiker
08.09.2018 kl 11:54 483

Vil dette gjelde muslimer også tro, eller vil det bare bli praktisert ovenfor urbefolkningen?

Ser vel sånn umiddelbart at dette kan by på litt problemer for visse muslimer som praktiserer skikkene fra hjemlandet. Ikke så lett å få kvinnfolk som må mannlig anstand for å bevege seg utendørs. Ikke altid like praktisk med burka eller niqab heller.

Nå er vel "aktivitet" så mangt, så jeg tipper de får et spesialtilpasset tiltak som de kan akseptere. F.eks. diverse kurs og voksenopplæring.
brahman
09.09.2018 kl 19:07 464


Ebba Wergeland avslutter artikkelen med detter:

"Skal vi i et demokratisk land kunne demme opp for en slik utvikling, må befolkningen holde fast ved den solidariteten med de arbeidsløse og trygdesøkende som var forutsetningen for velferdssstaten. Forutsetningen for solidaritet er innsikten om at det kan være meg som faller utenfor imorgen, selv om det bare er deg i dag. For flertallet i Norge er det denne formen for solidaritetstenkning som gjennom klassekamp har sikret økonomisk trygghet og dermed valgfrihet i livet, også når markedet ikke etterspør oss som arbeidskraft."