Norsk olje og gassproduksjon vs kull og vindmøller

Slettet bruker
EQNR 30.09.2021 kl 06:32 651

Norsk olje og gass - versus kullkraft – og gruvedrift i Afrika:

Den siste tiden har det kommet urovekkende meldinger om at flere europeiske og kinesiske kullkraftverk må fyres opp for å dekke energibehovet til egen industri. Dette skjer samtidig som politiske krefter i Norge presser på for å stoppe norsk olje og gassproduksjon.

Kullkraft er den desidert verste energikilden som finns - og norsk gass har gjennom årene bidradd til at mangfoldige kullkraftverk i Europa er blitt nedlagt. Norsk olje bidrar eksempelvis også til at den svært forurensende oljesandproduksjonen i USA og Canada begrenses

Før vi har alternative energikilder som kan erstatte dagens fossile energikilder, så er det derfor svært viktig at Norge fortsetter sin nåværende aktivitet i eksempelvis Nordsjøen. Gass er dessuten en relativt snill energikilde.

For å kompensere gassproduksjonen fra ett av verdens største gassfelt, Trollfeltet, så mener jeg å ha lest at trengs 12000 vindmøller til havs. Et så stort antall vindmøller vil utvilsomt få negative konsekvenser for fiskeindustrien. I tillegg så vet vi at en vindmølle til havs er omtrent 2-3 ganger så dyr å bygge som en vindmølle til lands. Men, kanskje mest alvorlig: Innmaten i vindmøllene består av en stor mengde sjeldne metaller. Disse metallene utvinnes primært fra gruver i Afrika sør for Sahara. For å bygge det store antallet vindmøller som trengs for eksempelvis å dekke gassproduksjonen på Trollfeltet, så må gruveindustrien i eksempelvis Kongo og andre land i Afrika skaleres kraftig opp. Dette vil ha svært alvorlige konsekvenser for både natur og mennesker i disse områdene. Vi vet at gruveindustrien i store deler av eksempelvis Afrika er basert på svært grov utnyttelse av mennesker – inkludert barn.