Olav Thon - Norges beste eiendomsskjøp

Okseogbjørn
OLT 22.11.2021 kl 12:25 4549

Olav Thon Eiendomsselskap

Handles til halv pris av underliggende verdi (P/NAV 0,5).
P/E 13. Det impliserer en yield på 7,7%, noe som er veldig lav prising av den type eiendom selskapet besitter.
Forventet dividende yield på 4% (men større kapasitet).

God inflasjonsbeskyttelse
Goldman Sachs sier at selskaper som eier fysiske eiendeler gir den beste beskyttelsen mot inflasjon og anbefaler eiendomsaksjer som en hedge mot dette. Inflasjon vil gjøre reell rente lavere og OLT har god inflasjonsbeskyttelse i sine leiekontrakter. De vil øke sine leieinntekter ved inflasjon.

Reprising av kjøpesentre i markedet
Kjøpesenter har hengt etter kontor, logistikk og øvrig næringseiendom de siste årene. Disse begynnner å nærme seg et smertepunkt og flere eiendomssinvestorer vil fatte interesse for kjøpesenter som nå handles til en mye høyere yield. Stordalen, Ringnes & Co har hamstret kjøpesentre gjennom selskapet Aurora Eiendom. Dette vil vises når det børsnoteres til en mye skarpere prising enn OLT. Dette blir OLT nærmeste peer og vil medføre en reprising av OLT. Dette vil gi reprising av kjøpesentre i markedet og OLT vi få en enda lavere P/NAV.

Kjøpesenterdøden er overdrevet
Kjøpesentre vil nok endre form, men ikke dø ut. Butikker vil i større grad fungere som show room. Man ser en sterk økning i klikk og hent i butikk på kjøpesentre. Kjøpesentre vil å større grad også bli opplevelsessentre med andre type leietakere samlet; Kino, treningssentre, spisesteder etc.

High Barriers to enter
Nesten all eiendom i OLT ligger i byer og sentrumsnære områder. Dette innebærer fysiske beskrankninger, altså at det er begrenset med plass og tomt igjen i det mest populære stedene i landet. Dette vil gjøre at tomtene og eiendommene til selskapet bare vil fortsette å stige i verdi og det er tilnærmet null risiko for at eiendelene vil synke i verdi.

Utviklingsmuligheter
Siden det er manko på tomter i byene, har OLT gode utviklingsmuligheter. De kan utvide eiendommene, bygge leiligheter på toppen av kjøpesentre etc. Dette representerer realopsjoner med stor verdi for selskapet.

Løp og kjøp!
semu
26.11.2021 kl 09:58 4440

Inflasjonen kommer de neste årene. Ved 5 % inflasjon vil verdiene øke med 3 milliarder på verdier på 60 milliarder.
Børsverdien er i dag i overkant av 20 milliarder ved en stor rabatt på substansverdien. Da kan alle regne ut hva verdien vil bli om et år. Substansverdien vil øke uansett og eller så vil kursen øke tilsvarende eller rabatten i forhold til kursen øke. Blir spennende å se fremover.
Okseogbjørn
02.12.2021 kl 14:38 4295

Et stjernelag av investorer vil på børs med kjøpesentersatsingen Aurora Eiendom
https://www.dn.no/eiendom/eiendom/petter-stordalen/christian-ringnes/et-stjernelag-av-investorer-vil-pa-bors-med-kjopesentersatsingen-aurora-eiendom/2-1-1109655

Mulige kilder til opppside som følge av dette:
1) Økt interesse for kjøpesentereiendom. Kloke hoder har forstått et kjøpesenterdøden er overdrevet.
2) Kan medføre reprising av kjøpesentereiendom (lavere yield). Dette kan bety på solide gevinster for OLT og lavere P/NAV.
3) OLT vil få en direkte peer på Oslo Børs som mest sannsynlig er vesentlig høyere priset
4) OLT sine eiendommer er av vesentlig høyere kvalitet enn Aurora, spesielt pga beliggenhet. OLT eier store eiendommer i sentrumsnære strøk, mens Aurora stort sett eier i mer grisgrendte strøk
semu
06.12.2021 kl 08:53 4194

Teknisk analyse utgitt av DNB i dag.

Automatisk teknisk analyse. Middels lang sikt, 3. des 2021
Investorene har over tid betalt stadig høyere priser for å kjøpe seg opp i Olav Thon Eiendomsselskap og aksjen ligger i en stigende trendkanal på mellomlang sikt. Dette signaliserer økende optimisme blant investorene og indikerer videre kursoppgang. Aksjen har en mulig hode-og-skuldre-formasjon under utvikling. Etablert brudd under støtten ved 183 kroner, helst på økende volum, vil signalisere videre nedgang. Aksjen har støtte ved cirka 180 kroner og motstand ved cirka 200 kroner. Aksjen anses samlet sett teknisk positiv på mellomlang sikt.
Anbefaling en til seks måneders sikt: Kjøp
Okseogbjørn
16.12.2021 kl 12:51 4027

Ved kurs på 105 som Aurora handler på nå, så betyr dette an P/NAV på 76%. For OLT er P/NAV ca 60%.

Ta med i betraktningen på at OLT sine eiendommer har mye høyere kvalitet da de i stor grad ligger i mer sentrumsnære strøk, så ser vi at OLT er et mye bedre kjøp en AURA nå.

Det kan bli en spennende reise for OTL-aksjonærer når flere oppdager dette.
semu
04.01.2022 kl 21:11 3715

DNB:
Rekordhøy julehandel
Aldri før har nordmenn brukt mer penger enn på fjorårets julehandel, ifølge kortdata fra DNB. I snitt brukte hver enkelt 20.000 kroner på julehandelen.

Dette er hva Finansavisen skriver. Vi som har aksjer i OLT kan bare glede oss at omsetningen blir høy. Da går også kurs og utbytte opp.
semu
05.01.2022 kl 19:16 3586

Dette skriver Finansavisen i dag.

"Omsetningsvekst for Thons kjøpesentre i 2021
Olav Thon Gruppens 84 norske kjøpesentre omsatte for 72 milliarder kroner i 2021. Det er 3,8 prosent opp fra året før."

Bekrefter at OLT er en kjempeaksje bare at nok investorer ser verdiene som ligger bak hver aksje.
semu
06.01.2022 kl 14:19 3487

Harald Espedal, kjent investor kjøper aksjer i interiørbutikkjeden Kid, energi- og cruiseselskapet Bonheur, livselskapet Storebrand, Sandnes Sparebank og Olav Thon Eiendomsselskap.

Ikke unaturlig at OLT er en del av hans portefølje. Han vet at inflasjonen vil stige noe i 2022
Okseogbjørn
06.01.2022 kl 14:43 3471

Harald Espedal har vist at han har god teft.

Ser at han gjennom sitt forvalterselskap Salt Value også er inne på top 20 listen i Wilh. Wilhelmsen Holding: https://www.wilhelmsen.com/investors/the-share/20-largest-shareholders/
La Isla
06.01.2022 kl 19:53 3423

OLT er hans 3. største post
semu
07.01.2022 kl 09:26 3333

Regner med at han vil sikre seg mot inflasjon som nå drar jeg litt på etter pandemien. Myndighetene har kjørt så mange milliarder inn i markedet verden over, pengetrykking, at det blir inflasjon. For de som husker avslutningen av Vietnamkrigen så ble det veldig stor inflasjon i etterkant av den krigen i USA og det smittet over til EU og Norge. Høye renter og stor inflasjon. Historien har en tendens til å gjenta seg har historien vist gang på gang.

Okseogbjørn
10.01.2022 kl 00:26 3186

Sparebank 1 Markets tar endelig opp dekning av Aurora Eiendom etter børsnoteringen.

Hadde de samme forutsetningene blitt anvendt for Olav Thon Eiendomsselskap hadde vi fått et skikkelig rally i OLT.

SB1M skriver:
We initiate coverage on Aurora Eiendom with a Buy recommendation and a NOK 130 per share target price. We arrive at our target price by applying a P/E of 10x to our “normalized” earnings in 26e and discount the fair value to today using a cost of equity of 7.4%. Our target price equals a TP/adjusted NAV* of 1.0x on the 3Q21 NAV. This is above the pricing seen among Nordic shopping center real estate peers, yet in line with the broader Nordic real estate peer group when comparing P/NAV to our forecasted NAV growth from 21e-25e.
semu
17.01.2022 kl 15:25 2978

Beviser at OLT gruppen er det beste selskapet til å forvalte kjøpesenter. I neste runde kommer de til å kjøpe seg opp eller overta senteret.

Fra pressemld.

Inngår forvaltningsavtale med Koch Kjøpesenter
Koch Kjøpesenter har inngått forvaltningsavtale med Olav Thon Gruppen, og blir fra 1. mars 2022 en del av Olav Thon Gruppens kjøpesenterportefølje. Dette melder Olav Thon Gruppen i en pressemelding.
PUBLISERT Mandag 17. januar 2022 - 11:48
Olav Thon Gruppens visekonsernsjef, Ole-Christian Hallerud, sier:

– Vi ønsker Koch Kjøpesenter velkommen og vi ser frem til å få være med på å videreutvikle senteret. Vi takker eierne for tilliten de viser med å overlate forvaltningen av senteret til Olav Thon Gruppen.


Glad for å ha fått til et samarbeid

I 2021 hadde Koch Kjøpesenter en butikkomsetning på 500 millioner kroner. Kjøpesenteret eies av Kvartal 11 Bodø AS og ligger i sentrum av Bodø. Det er ca. 46 butikker på senteret og 300 parkeringsplasser.

– Eierne av Koch Kjøpesenter er glade for at man har funnet sammen med Norges største aktør innen drift av kjøpesenter. Kjøpesenterbransjen har utviklet seg mye, og vi er nå glad for å ha fått til et samarbeid. Dette vil sikre et variert og godt tilbud til våre kunder, og en positiv drahjelp for våre leietakere.

- Thon-systemet har muligheten til å sikre Koch Kjøpesenter nye butikker og serveringssteder som vi har manglet for å få et enda mer attraktivt senter. Dette er med å sikre en god fremtid for Koch Kjøpesenter. Vi ønsker vår nye forvaltningspartner velkommen og lykke til, sier Johan Jørgen Koch på vegne av eierne.


Ser frem til å overta driften


Direktør Eksterne Forvaltningsoppdrag i Olav Thon Gruppen, Ove Skrøvseth, sier:

– Vi er glade for at Koch Kjøpesenter har signert en forvaltningsavtale med oss. Senteret er allerede en viktig møteplass for både handel og kultur i regionen. Vi ser frem til å overta driften og bidra til at senteret blir den valgte handelsdestinasjon i Bodø. Bodø by er i sterk vekst og vi tror ett moderne kjøpesenter i sentrum av Bodø vil være med på å videreutvikle Bodø som by og handelen i sentrum.

- Videreutviklingen av Koch Kjøpesenter skal vi realisere bl.a. ved å fokusere på god markedsføring, rasjonell drift, trygg handel, skaffe attraktive konsepter til senteret og et utstrakt samarbeid med kjøpesenterets eier og leietakere. Vi er også glade for at vi nå blir representert med ett kjøpesenter i Bodø by gjennom forvaltningen av Koch Kjøpesenter.


Om Olav Thon Gruppen

Olav Thon Gruppen er Norges største kjøpesenteraktør. Konsernet eier og forvalter 84 kjøpesenter i Norge og 10 i Sverige. I 2021 var den totale butikkomsetningen på Olav Thon Gruppens norske kjøpesentre ca. 72,4 milliarder kroner.

SURNADALSNYTT OLAV THON GRUPPEN NÆRINGSLIV
besson
17.01.2022 kl 16:43 2941

Angår dette OLT? Olav Thon gruppen er ikke de samme selskapet.
semu
18.01.2022 kl 08:42 2867

Det er hovedeierselskapet som får større og større kontroll over kjøpesentrene i Norge. De fanger opp trender og endrer mixen ut i fra hva som skjer. På sikt så vil de kanskje kjøpe senteret slik som det har skjedd før på andre byer/plasser.
semu
08.02.2022 kl 11:32 2592

Ser at Aurora Eiendom kjøper et senter i Buskerud ved Krokstad elva.

Omsetningen på senteret er 1.2 milliarder og prisen på senteret er også 1.2 milliarder. Det må bemerkes at det er noen muligheter for å bygge leiligheter på tomten i tillegg. ja hvis man priser verdien av senterne i OLT er lik omsetningen så kan jo alle se hvilke verdier som faktisk ligger i OLT. Verdien av et senter vil jo være en faktor av omsetningen.
Okseogbjørn
07.04.2022 kl 19:32 2100

Goldman Sachs fremhever realaktiva og spesielt eiendom som attraktivt å eie i urolige tider med høy inflasjon.

Olav Thon er proffe innenfor kjøpesenter og næringseiendom og har innebygget mekanisme i sine leiekontrakter for å øke leien iht inflasjon. Her kan vi med andre ord få kraftig økning av leie og kontantstrøm og dermed utbytte fremover!
semu
08.04.2022 kl 08:36 2021

Jeg er veldig enig med Okseogbjørn sitt innlegg. Det er mer å hente på justert leiekontrakt enn på omsetningsbasert husleie.
Sentrale eiendommer vil alltid være et stort pluss ved store endringer. Selv om vi får avmatting i handel så er det butikker utenfor sentrene som vil slikte. De nedlegges i stor stil i disse dager. Sikker investering og trygg investering. Større avkastning ved utbytte i OLT enn bankrente og i tillegg avkastning som legges igjen i selskapet.
Okseogbjørn
10.04.2022 kl 17:14 1923

Kjøpesentercomeback i Oslo - men bak normalen
– Jeg kan ikke huske å ha sett en så høy vekstrate som vi har sett nå, sier Tore Kvarud i Kvarud Analyse.

https://finansavisen.no/nyheter/handel/2022/04/10/7849448/16-7-prosents-omsetningsvekst-for-kjopesenterene