Aluminium på russisk oligark-skip skal til Raufoss


Aluminium på russisk oligark-skip skal til Raufoss

Råvarene er nå på vei til Benteler Automotive på Raufoss, får E24 bekreftet.

Det er den tyske bildelprodusenten Bentelers avdeling på Raufoss som har bestilt den nå behørig omtalte aluminiumen, får E24 opplyst fra flere hold.

E24 har snakket med en person i leveringskjeden, en annen som har inngående kunnskap om Bentelers innkjøpsprosesser, og også sett dokumentasjon på fraktens detaljer for å få opplysningene bekreftet.

Metallet kommer fra St. Petersburg i Russland, og er kjøpt inn av Glencore, som blant annet henter metall produsert av aluminiumsgiganten Rusal.
luminiumen, som kommer til Norge i form av barrer (ingots), skal brukes til bildelproduksjon på Raufoss.

Rusal er kjent for å ha vært eid av oligarken Oleg Deripaska, som tidligere har vært Russlands rikeste mann, med flere internasjonale selskaper innenfor aluminium- og energibransjen.
Benteler:
Venter levering

E24 har forsøkt å komme i kontakt med flere ansatte og ledere ved Benteler i Raufoss. Både innkjøpssjefen og en tillitsvalgt ved bedriften viser videre til morkonsernets kommunikasjonsavdeling i Tyskland

En talsperson for Benteler Group i Salzburg skriv

er i en e-post at Benteler i Raufoss kjøper aluminium fra en stor trader, som blant annet mottar aluminium fra Rusal. Talspersonen nevner ikke Glencore ved navn.

– Vi kan imidlertid ikke bekrefte om aluminiumen om bord på «Lazurite» har retning Benteler. Denne informasjonen kan kun bekreftes av tradingpartneren som er ansvarlig for logistikken, inkludert skipet, skriver hun.

På telefon har Held utdypet overfor E24 at hun gjerne skulle bekreftet eller avkreftet opplysningene om «Lazurite», men at hun ikke har vært i stand til å innhente informasjonen.

Pressekontakt Charles Watenphul i Glencore sier til E24 at de ikke kan kommentere opplysningene.

En representant for Rusal har bekreftet å ha mottatt E24s henvendelser om leveringen, men så langt uten å kommentere den.

Held i Benteler Group understreker at selskapet uansett ikke har noe å skjule

– Vi har jobbet med vår tradingpartner for å kjøpe aluminium i flere år. For dette året er ordren plassert i desember 2021. Som en del av det venter vi for øyeblikket en levering via skip fra vår tradingpartner til Oslo i Norge, skriver visepresident for corporate communications Birgit Held i Benteler Group.

Link:
https://e24.no/naeringsliv/i/eEBlo4/aluminium-paa-russisk-oligark-skip-skal-til-raufoss?referer=https%3A%2F%2Fwww.vg.no