<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mer enn halverte driftsresultatet – ny toppsjef skal snu skuten

Kompletts driftsresultat stupte fra 115 til 50 millioner kroner i fjerde kvartal. Samtidig går konsernsjef Lars Olav Olaussen på dagen og blir erstattet av Jaan Ivar Semlitsch.

Publisert 9. feb. 2023 kl. 07.47
Oppdatert 9. feb. 2023 klokken 16.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 443 ord
EXIT: Kompletts avtroppende konsernsjef Lars Olav Olaussen har siste arbeidsdag fredag. Foto: Thomas Bjørnflaten

 

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 9.00

Stein Erik Hagens e-handelskjede Komplett presenterte sine tall for fjerde kvartal torsdag. Konsernsjef Lars Olav Olaussen presenterte sin siste kvartalsrapport som toppsjef for selskapet torsdag.  Komplett sendte nemlig ut nyheten om at Olaussen går av som toppsjef og blir erstattet av tidligere Orkla-topp Jaan Ivar Semlitsch samtidig som kvartalstallene ble lagt frem. 

Komplett skriver i rapporten at de hatt god fremgang med å sikre et sunt varelager og redusere driftskostnadene. 

TAR OVER: Tidligere Orkla-topp Jaan Ivar Semlitschs blir sjef i Komplett. Foto: Iván Kverme

«Det forventes at topplinjen vil påvirkes av et utfordrende marked også i 2023, samtidig som det forventes en positiv trend for bruttomarginen», skriver selskapet i børsmeldingen.

Komplett-aksjen steg kraftig på kvartalstallene og var opp 11,9 prosent til 14,62 kroner.

Kraftig fall

Driftsinntektene steg fra 4,7 milliarder mot 3,3 milliarder i samme kvartal i fjor. Justerer man for oppkjøpet av NetOnNet var omsetningen på 2,8 milliarder kroner, mot 3,3 milliarder kroner i samme periode i fjor, tilsvarende et fall på 16 prosent.

Selv om Komplett kjøpte seg vekst, falt driftsresultatet fra 115 til 50 millioner kroner. Det er spesielt B2C (forbruker)-segmentet som blir hardt rammet. I lokal valuta var omsetningen, ekskludert NetOnNet, i B2C-segmentet ned 15,6 prosent i Norge og 19,1 prosent i Sverige.

B2B (bedrifts)-segmentet i Norge hadde en omsetningsvekst på 0,9 prosent, mens Sverige falt med 7,5 prosent. Inntektene fra B2B-segmentet utgjør under 10 prosent av konsernets samlede inntekter.

Komplett

 
(Mill. kr)4. kv./224. kv./21
Driftsinntekter4.6573.292
Driftsresultat50115
Resultat før skatt8108
Resultat etter skatt5582

Bedrer marginene fremover

Komplett skriver i rapporten at de har fokus på kostnader og varelager og forventer at det skal bidra til ytterligere marginforbedring fremover.

I løpet av året reduserte Komplett varebeholdningen tilsvarende 600 millioner kroner.

I 2023 venter konsernet kostnadssynergier på 100 millioner kroner fra NetOnNet, og innen 24 måneder etter oppkjøpet forventer konsernet årlige synergier på minst 200 millioner kroner. Det er også igangsatt flere initiativ i NetOnNet som skal redusere driftskostnadene med om lag 70-90 millioner svenske kroner på bruttonivå fra 2023.

– Med en solid og skalerbar forretningsmodell på plass vil vår langsiktige lønnsomhet dra nytte av synergirealisering og andre initiativer for å redusere driftskostnadene. Vi er også sikre på at vår forretningsmodell med netthandel vil tjene oss godt og delvis oppveie de negative kostnadseffektene av markedsinflasjon. Når lagernivåer og markedspriser normaliseres i bransjen, forventer vi at bruttomarginen vår får en positiv utvikling, sier avtroppende konsernsjef Olaussen i Komplett.