<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Har ikke peiling

Markedet priser inn 100 basispunkter til på Federal Reserves fire neste møter. Sjeføkonom tror renteøkningene fortsetter til resesjonen er et faktum. 

Publisert 8. mars 2023 kl. 13.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 474 ord
TO BE CONTINUED: Federal Reserve-sjef Jerome Powell erkjente i Kongressen tirsdag at rentene trolig må enda høyere enn tidligere forventet. Foto: NTB

Federal Reserve-sjef Jerome Powell utløste store bevegelser i finansmarkedene tirsdag da han i sin tale til Kongressen signaliserte at sentralbanken er forberedt på å øke tempoet i renteøkningene for å få has på den høye inflasjonen.

Goldman Sachs reagerte med å høyne sin rentetopp-prognose til 5,50-5,75 prosent, noe som er et helt prosentpoeng over dagens intervall for styringsrenten. 

CME Fedwatch Tool anslår nå 72 prosents sannsynlighet for at det kommer en «dobbelheving» allerede på rentemøtet 21. og 22. mars – opp fra 30 prosent i forkant av Powell-talen. Samtidig prises det nå inn renteøkninger på 100 basispunkter i løpet av de fire neste møtene.

– Resesjonen kommer

Stadig flere tviler nå på en myk landing der Fed klarer å få ned inflasjonen uten å utløse en resesjon, og blant disse er sjeføkonom for USA i TS Lombard, Steven Blitz.

– Det finnes ingen exit fra dette før Powell faktisk har utløst en resesjon og arbeidsledigheten går opp.  Først da vil Fed stanse renteøkningene. Banken har ikke peiling på hvor rentetoppen er, fordi den ikke har peiling på hvor inflasjonen lander uten en resesjon, sier han til CNBC onsdag.

– Resesjonen kommer. Fed vil presse på og få ledigheten opp i minst 4,5 prosent, og min gjetning er at den trolig kommer så høyt som 5,5 prosent, fortsetter Blitz.

Gjetter på 6,5 prosent

Rapporten for det brennhete arbeidsmarkedet (non-farm payrolls) viste at hele 517.000 nye jobber ble skapt utenfor jordbrukssektoren i januar, med en ledighet på 3,4 prosent – den laveste på 53 år. Februar-rapporten foreligger førstkommende fredag, og konsensus peker ifølge Trading Economics mot 203.000 nye jobber og uendret ledighet.

Tirsdag i neste uke kommer inflasjonstallene, og her peker konsensus mot en 0,4 prosents oppgang for konsumprisindeksen fra januar til februar. Det vil i så fall være ned fra 0,5 prosent måneden før.

– Med tanke på risikoaktiva, er det faktisk ikke et spørsmål om, men når. Og jo lenger dette pågår, desto høyere må rentene gå, fortsetter Blitz overfor kanalen – og gjetter på at Feds styringsrente skal opp i 6,5 prosent før økonomien virkelig begynner å bremse ned.

1,07 prosent invertert

Fed-sjef Powell sørget med tirsdagens tale for å løfte renteforventningene kraftig. Den amerikanske «2-åringen» står onsdag i 5,04 prosent, «10-åringen» i 3,97 prosent. Rentekurven er dermed invertert med over ett prosentpoeng for første gang siden 1981.

«Stadig større avstand mellom 2- og 10-årsrenten betyr at prisingen av ytterligere renteøkninger er godt i spill, men renteforventningene øker også sjansene for et kraftig fall i amerikansk økonomi. Det er grunnen til at 4 prosent-merket på «10-åringen» er mindre entusiastisk til ytterligere oppside», skriver senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote i sin morgenrapport onsdag.

På Wall Street tirsdag falt den bredere S&P 500-indeksen 1,5 prosent til under 4.000.

«For å være ærlig, kunne reaksjonen ha vært verre, men nedsalget trenger ikke å stoppe her», fortsetter analytikeren.