<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette er de ni mest kredittverdige landene

Ni land i verden har kredittrating AAA fra alle de tre store ratingbyråene.

Publisert 16:15 2. aug. 2023
Oppdatert 07:19 3. aug. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 189 ord
RATING: Fitch nedgraderte USAs kedittverdighet tirsdag. Foto: Dreamstime.com

Tirsdag nedgraderte Fitch Ratings USAs kredittrating fra AAA til AA+ med stabile utsikter. Nedgraderingen kom 12 år etter at Standard & Poor gjorde det samme i 2011.

I tillegg til nedgraderingen av den amerikanske statsgjelden forventer Fitch at USA vil gli inn i en mild resesjon senere i år. Fitch trakk også frem de tilbakevendende forhandlingene om gjeldstaket i USA, som er  blitt løst med avtaler i aller siste liten.

Oslo Børs faller etter kutt i USAs kredittverdighet, men Nordea-topp Robert Næss vil ikke kalle det for en kjøpsmulighet. Han ser bedre muligheter andre steder enn i Oslo.

Etter nedgraderingen av USA er det «bare» ni land i verden med AAA fra alle de tre viktigste ratingbyråene. Norge er et av dem, fulgt av land som Sveits, Sverige, Danmark, Nederland, Tyskland og tre til. Canada har AAA fra to av byråene.

Dollaren reagerte lite på nedgraderingen tirsdag, men dollarindeksen steg 0,7 prosent til 102,67 onsdag. Fremover vil geopolitikk bety mer for markedene, kanskje også for kredittvurderingene, tror Nils Kristian Knudsen.

Kredittrating - landene med AAA

LandFitchStandard & PoorsMoody's
NorgeAAAAAAAAA
SveitsAAAAAAAAA
DanmarkAAAAAAAAA
SverigeAAAAAAAAA
NederlandAAAAAAAAA
TysklandAAAAAAAAA
LuxemburgAAAAAAAAA
SingaporeAAAAAAAAA
AustraliaAAAAAAAAA
CanadaAA+AAAAAA
USAAA+AA+AAA

Kilde: Bloomberg

Mer om nedgraderingen.