<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyere inflasjon enn ventet i USA i mars

Både kjerneinflasjon og totalinflasjon var høyere enn ventet i USA i mars. Det var «et ekstremt fokus» på tallene før offentliggjøringen.

Publisert 10. apr. 2024 kl. 14.30
Oppdatert 10. apr. 2024 klokken 14.44
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 207 ord
PRISVEKST: Her fra et marked i Brooklyn, New York. Foto: Bloomberg

Inflasjonen i USA i mars var på 0,4 prosent på månedsbasis og 3,5 prosent på årsbasis, viser ferske tall fra U.S. Bureau of Labor Statistics onsdag.

Ifølge Trading Economics var det ventet en prisvekst på 0,3 prosent på månedsbasis og 3,4 prosent på årsbasis, etter tall på henholdsvis 0,4 og 3,2 prosent i februar.

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer volatile komponenter som mat og energi, kom inn på 0,4 prosent på månedsbasis og 3,8 prosent på årsbasis i mars – uendret fra måneden før. Begge tall var imidlertid høyere enn konsensus.

På forhånd var det ventet en kjerneinflasjon på 0,3 prosent på månedsbasis og 3,7 prosent på årsbasis. 3,8 prosent er imidlertid den laveste årstakten på nesten tre år i USA.

Nervøst marked

Aksjemarkedet var nervøst i forkant av inflasjonstallene. Sjeføkonom Stein Bruun i Arctic Securities meldte om «et ekstremt fokus» på tallene.

Reaksjonen i markedene er et hopp i amerikanske statsrenter. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner var kort tid før offentliggjøringen av inflasjonstallene på 4,34 prosent. Like etter offentliggjøringen sto den i 4,49.

Tidligere onsdag viste norske inflasjonstall en lavere prisvekst enn ventet i mars. Fallet i inflasjonen gjør et Norges Bank-kutt i september aktuelt igjen.