<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Laksesjef: Det er nok «den enes død, den andres brød», ja

John Fredriksens Marine Harvest er ikke alene om å rammes av algekrisen i Chile. Også Cermaq sliter.

Publisert 09:11 4. mars 2016
Oppdatert 09:43 4. mars 2016
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 250 ord
Jon Hindar. Foto: Finansavisen.

Torsdag varslet Marine Harvest at algeoppblomstringen i chilensk region X nær har utslettet selskapets laks. Også oppdrettskonsernet Cermaq er hradt rammet av de giftige algene, skriver Dagens Næringsliv.- Situasjonen er vesentlig forverret, og vi har nå betydelig dødelighet i flere av våre anlegg. På en av lokalitetene med atlantisk laks er dødeligheten så stor at vi teller på knappene om vi skal slakte ut de få fiskene som er i live – i den grad det overhodet er noen, sier konsernsjef Jon Hindar til avisen.Selskapet holder også på å flytte fisk fra to anlegg der dødeligheten er økende, og de har et anlegg med nyutsatt stillehavslaks som er hardt rammet.- Det er fortsatt uavklart hvor mange fisk vi har mistet, men det vil ikke overraske meg om vi har passert én million nå. Det er ikke bare ille; det er mye verre enn vi hadde trodd var mulig. Og algeoppblomstringen er på langt ikke ferdig ennå. Og det går bare en vei: til det verre, tror Hindar.Han tror imidlertid at norske oppdrettere kan nyte godt av algekrisen i Chile.- Det er nok «den enes død, den andres brød», ja. Men prisene på norsk laks ligger samtidig på så høye nivåer nå at det er et spørsmål om ikke etterspørselen vil gå ned om prisene øker ytterligere. Jeg tror vi er nær en grense der. Samtidig er det grunn til å tro at et høyt norsk prisnivå vil vedvare lenger enn normalt som følge av algekrisen i Chile, sier Cermaq-sjefe til DN.