<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Roer seg ikke før Trumps siste tweet om handelskrig

Nordeas fremste økonom trekker frem nøkkelen for investorer akkurat nå.

  Publisert 21. mars 2018 kl. 11.35
  Oppdatert 21. mars 2018 klokken 12.26
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 282 ord
  President Donald Trump speaks during a meeting with Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman in the Oval Office of the White House, Tuesday, March 20, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) Evan Vucci

  I sin spalte «Chief economist's corner» tar sjeføkonom Helge Pedersen i Nordea for seg frykten for handelskrig som preger markedene.- Internasjonal handel er ikke et nullsumspill, slik president Donald Trump hevder. Det har vært klart helt siden den prominente britiske økonomen David Ricardo så tidlig som i 1817 skrev om sin teori om komparative fortrinn i sin bok «On the Principles of Political Economy and Taxation». Kort fortalt er teorien at alle land vil tjene på frihandel hvis de spesialiserer seg på å produsere varer de har et komparativt fortrinn i å produsere, skriver han.Det vil si at landene kan produsere varene til lavere kostnader enn andre land.- Som en følge er proteksjonisme ikke løsningen på USAs problemer, selv om jeg er enig med amerikanerne i at selskaper verden over ikke konkurrerer på like vilkår. En langt bedre løsning ville ha vært å bedre selskapers konkurransedyktighet ved å sikre dem best mulig klima å operere i, fortsetter Pedersen.Nøkkelen for investorerIfølge sjeføkonomen er det for øvrig nettopp dette republikanerne tar sikte på å gjøre gjennom sin skattereform og forslag til deregulering.- På lang sikt vil et annet valg å fremme utdanning generelt, kjøre på med infrastrukturinvesteringer og adoptere tiltak for å møte de negative effektene på arbeidsmarkedet fra dagens forstyrrende faktorer som digitalisering, automatisering og globalisering, skriver han videre.Pedersen er likevel klar på hva som er nøkkelen for investorer ved dette veiskillet.- Nøkkelen er dagens reelle risiko for at eskalerende spenning mellom USA og resten av verden vil hemme økonomisk vekst og påvirke velferd negativt. Mot denne bakgrunnen vil roen neppe gjenopprettes i finansmarkedene før vi har sett den siste tweeten om handelskrig fra Det hvite hus, avslutter han.Les hele Pedersens kommentar her.