<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette er dine rettigheter som passasjer under flykrisen

Situasjonen beskrives som en ekstraordinær omstendighet.

  Publisert 13. mars 2019 kl. 13.49
  Oppdatert 13. mars 2019 klokken 14.01
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 403 ord
  Kallestad, Gorm

  Flere tusen nordmenn blir rammet når Den europeiske luftfartsmyndigheten (EASA) stenger luftrommet for Boeing 737 MAX 8 over Europa, noe norske myndigheter etterfølger for trafikk i, til og fra Norge. Dette har konsekvenser for flere flyselskaper, ikke minst Norwegian, som har en rekke fly av denne typen i drift.- Hva betyr denne situasjonen for passasjerene?- I og med at EASA stenger ned luftrommet for denne flytypen i hele regionen, må dette ansees å være en ekstraordinær omstendighet og dermed utenfor flyselskapenes kontroll i henhold til EU 261 reguleringen. Dermed har ikke passasjerene automatisk rett til økonomisk kompensasjon, kommenterer landssjef for Airhelp i Norge, Andreas Hermansson, ifølge en pressemelding.Han påpeker at det likevel vil være naturlig at flyselskapene følger opp sine passasjerer så godt som mulig, både i form av ombooking, forpleining eller tilbakebetaling av flybilletter der passasjerer er direkte rammet.Endre bookingSkulle man være booket på en flyvning med et Boeing 737 MAX 8 en gang i fremtiden, og man ikke lenger ønsker å fly denne flytypen, har man ifølge Hermansson ikke krav på å få pengene tilbake for billetten.- Derfor anbefaler vi at man som passasjer heller ombooker flyvningen fremfor å kansellere når flyene igjen kommer på vingene.Utover EU er MAX 8 satt på bakken både i Kina, Indonesia, Singapore, Australia, Malaysia, Oman, India, Irland, UAE og Kuwait.- Ingen vet hvor lenge dette flyforbudet vil gjelde, avslutter Hermansson.Jobber på sprengNorwegian gjør sitt ytterste for å ivareta kunder som har blitt berørt av at selskapets Boeing 737 MAX 8 har blitt tatt ut  av drift inntil videre, heter det i en pressemelding fra Norwegian onsdag.Flyvninger blir slått sammen, flyflåten blir omdisponert og passasjerer blir booket om til andre avganger.«Norwegian har jobbet på spreng i hele natt for å finne løsninger for passasjerer som blir berørt av endringer i flyprogrammet. Status mandag morgen er at de aller fleste har blitt ivaretatt og vi jobber nå med å gi gode alternativer til noen hundre resterende passasjerer som skal reise til og fra norske flyplasser», står det skrevet i meldingen. Les også: - Oppgangen ble holdt tilbake av flyaksjer Passasjerer som er berørt, blir kontaktet direkte via sms.«Det er viktig at alle andre passasjerer forholder seg som normalt. Vi slår sammen flygninger, som betyr at de aller fleste som blir berørt får ny avgangstid samme dag», heter det fra selskapet.Totalt har 19 flyvninger blitt kansellert i, til og fra Norge. Les også: Vil sende hele MAX-regningen til Boeing Se også: Kan Norwegian falle til 40 kroner?