<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdens rikeste: Bezos ned på tredje plass

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos er blitt passert av den indiske forretningsmannen Gautam Adani som verdens neste rikeste. 

  Publisert 17. sep. 2022 kl. 11.14
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 512 ord
  VERDENS NESTE RIKESTE: Indias Gautam Adani har 19 millioner dollar mer i formue enn Jeff Bezos, ifølge Bloomberg Billionaires Index. Foto: NTB

  Gautam Adani startet året som verdens 14. rikeste mann ifølge Bloomberg Billionaires Index, men har nå en formue på 146,8 milliarder dollar. Det gjør at han nå bare er bak Elon Musk på listen over verdens rikeste personer. 

  Flaggskipet til Adani, Adani Enterprises, nådde all time-high denne uken, og flere av konsernselskapene hans skal ha steget over 1.000 prosent siden 2020, skriver Bloomberg. 

  STADIG FATTIGERE: Amazon-grunnlegger Jeff Bezos har tapt over 600 milliarder kroner på børsen i år. Foto: Bloomberg

  Jeff Bezoz på sin side har ikke hatt et strålende år på børsen. Etter to år med pandemi, hvor Bezos formue este ut betydelig, har 2022 vært heller skuffende år for Amazon-gründeren på børsen. Aamzon har falt nesten 30 prosent på børsen i år, og over 60 milliarder dollar er blitt barbert bort fra formuen til Bezos. 

  Bezos er likevel bare 19 millioner(!) dollar bak Adani på listen over verdens rikeste – selv om formuen hans da har falt ytterligere 7,4 milliarder dollar siden slutten av august

  Drømmeår

  For Gautam Adani har året gått vesentlig bedre: 

  Verdens rikeste

   
  (Mrd. USD) Navn Land Formue
  1. Elon Musk USA 264
  2. Gautam Adani India 146,8
  3. Jeff Bezos USA 146,6
  4. Bernard Arnault Frankrike 138
  5. Bill Gates USA 112
  6. Warren Buffett USA 96,2
  7. Larry Page USA 94,7
  8. Sergey Brin USA 90,6
  9. Larry Ellison USA 89
  10. Mukesh Ambani India 88,7
  Kilde: Bloomberg Billionaires Index
  • I februar ble han Asias rikeste mann da han passerte sin landsmann Mukesh Ambani. 
  • I april ble han centimilliardær – en formue på over 100 milliarder dollar. 
  • De to seneste månedene har han passert både Bill Gates og Europas rikeste mann Bernard Arnault. 

  Dette er første gang noen fra Asia er så høyt oppe på Bloomberg Billionaires Index, som tradisjonelt har vært dominert av amerikanske teknologigründere.

  Modi-alliert

  Ifølge Bloomberg sluttet Adani på universitetet for å prøve lykken i Mumbais diamantindustri på begynnelsen av 1980-tallet før han vendte seg mot kull og havner. 

  Siden har konglomeratet hans utvidet seg til å omhandle alt fra flyplasser til datasentre, sement, media og grønn energi – alle områder som den indiske statsministeren Narendra Modi anser som avgjørende for å oppfylle Indias langsiktige økonomiske mål. 

  Modi og Adani skal visstnok ha en godt og nært forhold. Begge kommer fra den vestindiske delstaten Gujarat, og da Modi i 2014 ble valgt til statsminister ble han flydd i Adanis privatfly til New Dehli. 

  Dette har også ført til usikkerhet og bekymring da Adani i august kjøpte en andel på 29 prosent i  NDTV, som er en av de siste store mediehusene i India som ennå tørr å kritisere Modi. Ved å kjøpe en andel på 29,18 prosent i mediehuset, som overrasket grunnleggerne, utløste Adani i henhold til indisk lov et åpen tilbud om å kjøpe ytterligere en andel på 26 prosent. Hvis det lykkes vil Adani, en nær alliert av Modi, sitte på en kontrollerende andel på 55 prosent i mediehuset, skriver the Guardian. 

  70 milliarder rikere i år

  Formuen til Adani har økt med rundt 70 milliarder dollar i år – mer enn noen andre. Den raske veksten til Adanis konglomerat fikk ratingbyråets CreditSights til beskrive noen av selskapenes innflytelse som «forhøyet» i en rapport fra september.

  Rapporten peker likevel på en allerede eksisterende bekymringer over lite gjennomsiktige aksjonærstrukturer og manglende analytikerdekning. Visstnok skal noen av selskapene under Adani Group være handlet for over 700 ganger inntjeningen, noe som er langt over for eks. Tesla og Amazon hvor verdsettingen er blitt satt nærmere 100 ganger, skriver Bloomberg.