<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Avkastningen raste for Saga Pure

Børskollapsen i grønne selskaper har gått hardt utover porteføljen til Saga Pure, men selskapet klarte fortsatt å få avkastningen i pluss for aksjonærene.

Publisert 10. mai 2022
Oppdatert 10. mai 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 398 ord
Article lead
lead
LA FREM TALL: Konsernsjef Bjørn Simonsen i Saga Pure. Foto: Eivind Yggeseth
LA FREM TALL: Konsernsjef Bjørn Simonsen i Saga Pure. Foto: Eivind Yggeseth

SAGA

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 12.00

Øystein Stray Spetalens investeringsselskap fikk hard medfart på børsen i første kvartal. Det er særlig investorenes frykt for høyere renter og inflasjon som har sendt verdiene i den grønne porteføljen betydelig ned.

– Markedene er mildt sagt ruglete, sier Saga Pure-sjef Bjørn Simonsen.

Avkastningen på egenkapitalen i første kvartal endte på 5 prosent, men det er ikke hensyntatt verdiutviklingen i Bergen Carbon Solutions.

I fjerde kvartal leverte Saga Pure en avkastning på egenkapitalen på 25,8 prosent, sett bort ifra utviklingen i Bergen Carbon Solutions. Hensyntatt markedsverdien i karbonselskapet var avkastningen på 86 prosent.

Saga Pure hadde 690 millioner kroner i kontanter ved slutten av første kvartal.

Saga Pure

(Mill. kr) 1. kv./22 1. kv./21
Driftsinntekter 17,6 152,6
Driftsresultat 52,9 147,1
Resultat før skatt 58,6 147,8
Resultat pr. aksje 0,11 0,31

Har ståltro

Simonsen sier Saga Pure fortsatt har ståltro på selskapene i porteføljen. I kvartalet økte investeringsselskapet eksponeringen mot Bergen Carbon Solutions og Horisont Energi.

Det ble investert henholdsvis 25 og 32 millioner kroner i de to selskapene.

Børsverdien i Bergen Carbon Solutions var så sent som i januar 3,4 milliarder kroner, men siden den gang har aksjekursen falt markant. Fasiten er et ras på 45 prosent så langt i år.

Saga Pure opplyser i kvartalsrapporten at dersom Bergen Carbon Solutions hadde vært bokført til markedsverdi istedenfor for som assosiert selskap, ville den bokførte verdien av investeringen økt med 362 millioner kroner i første kvartal.

Saga Pure

  • Skiftet navn fra Saga Tankers til Saga Pure i 2020.
  • Har en børsverdi på 1,2 milliarder kroner.
  • Investerer i selskaper som bidrar til det grønne skiftet.
  • Har eierandeler i børsnoterte selskaper som Bergen Carbon Solutions, Horisont Energi og Hyon.
  • Største aksjonær er Øystein Stray Spetalen.
  • Adm. direktør er Bjørn Simonsen, som kom fra stillingen som sjef for investorrelasjoner i Nel.

Opp og ned i porteføljen

Horisont Energi har derimot hatt en fin utvikling. I år har selskapet steget 10 prosent på Oslo Børs, godt hjulpet av et samarbeid som ble inngått med det europeiske energiselskapet E.ON i januar.

Aksjen skjøt fart og sto i 116 kroner på sitt høyeste, men har falt tilbake og handles nå til 69 kroner tilsvarende en børsverdi på selskapet på 1,5 milliarder kroner.

I første kvartal har Saga Pure tatt hydrogenselskapet Hyon på børs, men interessen fra investorene har vært lav. Det har vært lite handel i aksjen, og kursen har falt til 1,90 kroner fra emisjonskursen på 2,50 kroner.

Morselskapet har selv hatt et tøft kvartal på børsen. Aksjekursen har falt 22 prosent til 2,50 kroner aksjen – det laveste nivået siden desember 2020.