<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Jack Ma tar fintech-gigant på børs – verdt 1.800 milliarder?

Resultatvekst i første halvår: Over 1.000 prosent. Børsintroduksjonen kan bli tidenes største.

Publisert 25. aug. 2020 kl. 13.14
Oppdatert 25. aug. 2020 klokken 14.29
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 249 ord
GLAD GUTT: Fintech-giganten Jack Ma nå tar på børs kan være verdt mer enn 200 milliarder dollar.  Foto: NTB scanpix

Alibaba-tilknyttede Ant Group har gitt et innblikk i sine finanser i forkant av den ganske så imøtesette børsintroduksjonen (IPO).

Dokumenter frigitt tirsdag viser at den Jack Ma-kontrollerte fintech-giganten fikk et resultat på 21,9 milliarder kinesiske yuan (3,2 milliarder dollar) i første halvår  – av inntekter på 72,5 milliarder yuan.

Resultatet steg dermed over 1.000 prosent fra samme periode i fjor, mens topplinjeveksten kom inn på 38 prosent. 

Ant Group planlegger ifølge internasjonale medier en dobbel børsnotering – i Hongkong og det teknologitunge STAR-markedet på Shanghai-børsen.

200 milliarder dollar?

Selskapet har ennå ikke kommet med detaljer om prisingen, men Bernstein-analytiker David Dai har overfor CNBC tidligere indikert en verdsettelse nord for 200 milliarder dollar. I så fall overstiger det noen av USAs største banker.

Ant Group ventes ifølge Financial Times å hente rundt 30 milliarder dollar i det som kan bli verdens største børsintroduksjon, større også enn fjorårets notering av Saudi Aramco.

Ifølge prospektet skal selskapet selge minst 10 prosent av sine aksjer i børsintroduksjonen.

Mobilbetalingsapp

Ant står bak den svært populære mobilbetalingsappen Alipay, som ifølge prospektet har over én milliard årlige aktive brukere, og utførte 118 billioner yuan i transaksjoner i fastlands-Kina i de 12 månedene som endte 30. juni i år.

Plattformen hadde samtidig et årlig transaksjonsvolum på 622 milliarder yuan utenfor Kina.

Ant Group tilbyr blant annet også lån til bedrifter, samt tjenester innen formuesforvaltning og forsikring.

Selskapet gir i prospektet også uttrykk for at spenningen mellom USA og Kina «kan påvirke virksomheten negativt». Landene har lenge vært i konflikter om teknologi, senest rundt den populære kinesiskeide TikTok-appen.