<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Professor: – Vi kommer til å få en enorm resesjon

Når snur det negative sentimentet i markedet, er det alle lurer på. Steve Hanke mener han har svaret. 

Publisert 30. aug. 2022 kl. 13.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord
NEDTUR: Steve Hanke, professor i økonomi ved Johns Hopkins University, spår tung økonomisk nedtur. Foto: University of Colorado

Steve Hanke, professor i økonomi ved John Hopkins University, mener amerikansk økonomi stupe inn i en «whopper» av en resesjon i 2023. Og det er ikke nødvendigvis bare på grunn av høyere renter, ifølge professoren.

– Vi kommer til å få en enorm resesjon i 2023 fordi vi har hatt nullvekst i pengemengde i fem måneder. Og Fed ser ikke engang på det, sier Hanke i et videointervju med CNBC.

Pengemengden måles i det som kalles M2 og er en indikator på totalmengden av penger som er i samfunnet, målt opp mot fremtidig inflasjon. M2 inkluderer kontanter, sjekker og bankinnskudd i tillegg til likviditetsfond. 

Sjefstrateg: – Vi kommer ikke til å gå lavere enn juni
Aksjemarkedene reagerte voldsomt på Jerome Powells tale i Jackson Hole før helgen, men nå har sjefstrateg funnet sin hedge mot urolighetene for september. Wall Street stupte og Nasdaq var ned nesten 4 prosent etter Feds tale fredag, men sjefstrateg i BakerAvenue Wealth Management, King Lip, har funnet sin favorittaksje for september. – I et usikkert marked liker vi defensive aksjer og kvalitet. Apple ticker alle boksene, sier Lip. Eplegiganten slo estimatene på både inntekter og bunnlinje og har falt bare 9 prosent hittil i år, sammenlignet med andre store selskaper som Amazon som er ned 22 prosent. Tilbake i Norge har Eirik Haavaldsen i Pareto Securities nedjustert BW LPG etter svakt kvartal i går. Kursmålet settes på 73 kroner o trekkes ned til hold.

De siste månedene har pengemengden stagnert og det vil føre til økonomisk fall, ifølge Hanke. 

– Historisk har det aldri vært vedvarende inflasjon som ikke kommer som følge av overskuddsvekst i pengetilførselen. Da pandemien brøt ut så vi en pengetrykking som mangler sidestykke, sier Hanke.

Det er grunnen til at det er inflasjon nå, og det er grunnen til at vi vil fortsette å ha inflasjon gjennom 2023 og kanskje også inn i 2024, sier han.

– Problemet er at Fed-sjef Jerome Powell ikke forstår hva som er og var grunnen til inflasjonen, mener Hanke, som tror dette vil ende med stagflasjon – der det på samme tid er arbeidsledighet, stagnasjon i produksjonsveksten, og stigning i prisnivået.

– Powell snakker fremdeles om forsinkelser på produksjonssiden, men han har ikke fortalt oss at inflasjonen kommer på grunn av overflødig vekst i pengemengden som kom etter at de skrudde på pengrepressene.

David Rosenberg, toppsjef i Rosenberg Research, er også skeptisk til Feds fremgangsmåte.

– De kommer ikke til å ta noen sjanser nå etter de nå har blitt ydmyket så til de grader ved å kalle inflasjonen for forbigående, sier Rosenberg.