<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Corona-toppen nådd – nå venter Vinmonopolet at salget faller igjen

Etter å ha nådd nesten 40 prosent i år, har salgsveksten hos Vinmonopolet flatet helt ut, i takt med gjenåpningen. Nå ventes salget endatil å gå tilbake.

Publisert 2. juli 2021 kl. 14.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 361 ord
DEN VEIEN: Vinmonopolet har hatt historisk salgsvekst siden 12. mars i fjor. Nå er festen trolig over. Foto: Iván Kverme

Vinmonopolet har kunngjort salgstall for første halvår, som viser en økning på 15 prosent fra samme periode i fjor. Veksten skyldes coronapandemien og det som beskrives som tilnærmet full stopp i grensehandelen og på taxfree.

KLAR INDIKASJON: Ifølge Vinmonopolet og kommunikasjonssjef Jens Nordahl. Foto: Tommy Andresen/Vinmonopolet

I årets to første måneder var det salgsvekst på hele 37 prosent, deretter var veksten på 15 prosent de to påfølgende månedene, før oppgangen avtok til 3 prosent i juni og juli.

Oppbremsingen er en klar indikasjon på at samfunnet gradvis gjenåpnes, ifølge Vinmonopolet.

– I lys av denne utviklingen er det grunn til å forvente moderat nedgang for Vinmonopolet de neste månedene, men det vil selvsagt være betydelige lokale variasjoner, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i en kommentar.

HETEBØLGE: Hvitvinssalget falt i juni i år, fra hetebølgenivåer i fjor, mens rødvinssalget steg. Foto: Bloomberg

Mer rødvin, mindre hvitvin

Oppgangen på 3 prosent i juni, til totalt 11,02 millioner liter, inkluderer én salgsdag mer enn juni i fjor. Denne salgsdagen alene utgjorde 0,04 millioner liter. Kalenderkorrigert endte forrige måned med en nedgang på 1 prosent.

Rundt 100 butikker hadde salgsnedgang, mens rundt 230 butikker opplevde salgsvekst, ifølge Nordahl.

Rødvinssalget steg 6 prosent til 3,76 millioner liter i juni, mens hvitvinssalget gikk tilbake 5 prosent til 3,25 millioner liter. Utviklingen her forklares med hetebølgen i juni i fjor.

Rosévin hadde en salgsøkning på 3 prosent til 0,96 millioner liter, mens musserende vin økte med 4 prosent til 0,88 millioner liter.

Sterk likørvekst

Blant Vinmonopolets brennevin utmerket kategorien likør seg med en oppgang på hele 20 prosent, til 0,19 millioner liter.

Samlet økte brennevinssalget med 8 prosent i juni, til 1,43 millioner liter.

Ølsalget steg 12 prosent, til 0,33 millioner liter, mens salget av alkoholfritt drikke gikk opp 21 prosent til drøyt 86.000 liter.

Forøvrig var Agder fylket med størst salgsoppgang i juni, på 5 prosent. Møre og Romsdal var eneste fylke med salgsnedgang fra juni i fjor, på 2 prosent. I Viken fylke, som utgjør den klart største delen av totalsalget, var det en salgsvekst på 4 prosent til 2,75 millioner liter. I hovedstaden økte Vinmonopolet salget med 2 prosent til 1,54 millioner liter i juni.