<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

13 av 24 legestillinger ubesatt i Forsvaret

Nye legestillinger skulle øke norske soldaters sikkerhet i utlandet, men Mads Gilbert og flere leger nekter å gi dem opplæring av ideologiske grunner. Knapt halve legestyrken er på plass.

Publisert 17. apr. 2010
Oppdatert 16. des. 2013
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 190 ord
lead
Mads Gilbert. Foto: Berit Roald / Scanpix .
Mads Gilbert. Foto: Berit Roald / Scanpix .

En ideologisk strid har blokkert fire stillinger som for lengst skulle vært etablert ved sykehuset i Tromsø, skriver Aftenposten.I mai 2007 sa Forsvarets daværende sanitetssjef Leif Sverre Rosén at legedekningen var så dårlig og soldatenes sikkerhet så truet at han ikke ville sendt sin egen sønn til Afghanistan. Etter dette måtte Rosén gå av, men antall legestillinger ble likevel doblet til 24. Vel to år senere er 13 av disse stillingene fortsatt ubesatt, ifølge Forsvarets sanitet.- Politisk uakseptabelt Bemanningsvanskene skyldes dels at det er få egnede søkere. Mindre kjent er det at fire av de ubesatte stillingene i lengre tid har vært blokkert og nå er vedtatt flyttet, fordi leger i Tromsø ikke vil åpne universitetssykehuset for kolleger som er formelt ansatt av Forsvaret og behandler soldater i krig.- At «Fredsuniversitetet» i Tromsø med sin universitetsklinikk UNN skal være leverandør av militært helsepersonell til militære operasjoner i krigs- og konfliktområder ledet av USA, er etter vår mening politisk uakseptabelt og uetisk, skrev ti leger ved sykehuset, blant dem Mads Gilbert, i et brev til sykehuset i 2007.Da sykehusledelsen ikke bøyde av, sa Gilbert opp sin lederstilling ved Akuttmedisinsk avdeling. (NTB)