Med alvorstunge skritt ankom Kjell Ingolf Ropstad pressekonferansen han selv hadde innkalt til lørdag kl. 14. Der informerte han om beslutningen.
I det samme rommet hadde han ett knapt døgn tidligere fastholdt at han ønsket å fortsette som både statsråd og partileder, selv om det var blitt kjent at han har tatt aktive grep for å slippe å betale skatt på pendlerboligen i Oslo.
– Jeg kontaktet statsministeren i går kveld og ba om å få fratre som statsråd. Det hadde hun forståelse for, sa en tydelig preget Ropstad.
Ikke press fra Erna
På spørsmål fra NTB om hva som har fått ham til å endre standpunkt, svarer Ropstad:
– Det var viktig for meg i går å kunne få beklage den feilen jeg hadde gjort. Så har jeg tenkt på situasjonen og vurdert situasjonen i partiet. Helheten i dette gjør at jeg vurderer at det er riktig for meg å tre tilbake.
– Har statsminister Erna Solberg bedt deg tre tilbake?
– Nei, svarer Ropstad og understreker at initiativet kom fra ham selv.
Også Solberg innkalte til pressekonferanse senere lørdag ettermiddag.
– Jeg har forståelse og respekt for hans vurdering, sier hun.
Allerede lørdag ble det klart at KrF-nestleder Olaug Bollestad, overtar som barne- og familieminister etter Ropstad.
Bollestad sier også til VG at hun er klar til å lede KrF fram til en ny partileder er valgt.
Tid til å tenke
Trass i et historisk dårlig valgresultat har Ropstad til nå stått sterkt i KrF. Men stemningen i partiet ser ut til å ha endret seg dramatisk det siste døgnet etter de siste avsløringene i Aftenposten om KrF-lederens boligdisposisjoner.
Flere lokale KrF-ledere har uttalt at de ikke lenger har tillit til Ropstad.
Selv sier Ropstad at han det siste døgnet har hatt tid til å tenke over hva som vil være best for familien, for partiet og for ham selv.
– Det rette for partiet nå og for meg er at en annen tar over stafettpinnen som partileder. Jeg vil fratre ledervervet så snart partiet er klar til å velge ny leder, sier han.
Partiledelsen ble fredag kveld orientert om beslutningen.
På spørsmål om hvordan han har det nå, sier Ropstad:
– Det er jo vemodig.
Uklar prosess videre
Hvordan prosessen i KrF blir videre, er uklart. Det er foreløpig ikke innkalt til ekstraordinært sentralstyremøte, men fredag neste uke skal landsstyret ha ordinært møte.
Ifølge KrF-veteran Einar Steensnæs er det bare to personer som kan være aktuelle til ledervervet: nestlederne Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein, som begge er valgt inn på Stortinget. Både sittende parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan og KrF-nestor Kjell Magne Bondevik deler oppfatningen.
Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide, som sto på motsatt side av Ropstad i partiets såkalte retningsvalg i 2018, sier at han respekterer det valget Rostad har tatt.
– Han har vurdert hva som er best for KrF og sine nærmeste. Kjell Ingolf og familien har opplevd veldig vanskelige dager med et enormt press, sier Hareide til NTB.
I stormen
Ropstad har stått i stormen den siste tiden etter at det først ble kjent at han i årene som stortingsrepresentant folkeregistrerte seg på gutterommet hjemme hos foreldrene og dermed fikk gratis pendlerbolig, trass i at familien eide og leide ut halvparten av en tomannsbolig i Lillestrøm.
Fredag ble det kjent at han også har feilinformert Statsministerens kontor (SMK) etter at han rykket opp som statsråd, og sagt at han betaler utgifter til foreldrene i Agder, noe han har innrømmet ikke å ha gjort.
Dette sparte han 175.000 kroner på, ifølge Aftenposten.
Ikke snyte på skatten
Ropstad avviser at han har prøvd å snyte på skatten og sier at bakgrunnen for saken er at han fikk han opplyst av SMK at faste utgifter ikke var avgjørende for om pendlerboligen var skattepliktig eller ikke.
– Men dette er mitt ansvar, understreker han.
– Tror du situasjonen framstår ekstra ille fordi du er leder av nettopp KrF?
– Det kan være, sier Ropstad, som sier han er i dialog med Skatteetaten for å betale tilbake det han skylder. Men han ønsket lørdag ikke å svare på om dialogen startet før eller etter Aftenpostens avsløringer.
Det er uklart om Ropstad har brutt loven, men Økokrim har tatt kontakt med Skatteetaten for å undersøke saken nærmere.