Den lovprisede Theranos-gründeren Elizabeth Holmes ble i 2015 omtalt av CNBCs Jim Cramer som «den neste Steve Jobs», med en svært lys fremtid foran seg.
Tirsdag ble hun dømt i en domstol i California for grov svindel, og risikerer 20 år i fengsel. Straffeutmålingen er imidlertid ikke avgjort enda.
Holmes droppet ut av studiene for å satse alle midlene sine på hva som skulle være en banebrytende blodprøveteknologi, som skulle være mer tilgjengelig, raskere og billigere enn andre metoder. Investorene strømmet til, og selskapet ble i 2015 verdsatt til ni milliarder dollar. Holmes ble raskt verdens yngste kvinnelige dollarmilliardær.
Problemet var imidlertid at teknologien ikke fungerte.
Tiltalt for svindel
Etter en artikkel i Wall Street Journal i 2015, med mange påfølgende etterforskninger og artikler, falt selskapet sammen i 2018, og Holmes ble tiltalt for svindel og måtte gå av som leder for selskapet.
Anklagene gikk blant annet ut på at Theranos meldte at 10-15 store legemiddelselskaper hadde godkjent teknologien, noe som ikke stemte, der Theranos-ansatte skal ha sendt studier med Pfizer og Schering-Plough-logoer til investorene.
Selskapet skal også ha løyet bredt om effektiviteten og bruken av teknologien, og at den ble brukt blant annet av det amerikanske forsvaret. I tillegg meldte selskapet at det tjente over 100 millioner dollar i 2014, mens det egentlig tjente om lag 100.000 dollar.
Dømt
I alt ble Holmes tiltalt for 11 tiltalepunkter, og ble tirsdag dømt for fire, som i stor grad gikk ut på grov svindel av investorene. Hun ble frikjent for fire punkter, men juryen var uenige om de tre øvrige punktene.
Holmes skal ifølge forsvarerne i saken påstå at hun trodde at teknologien fungerte, og at hun la til logoene fra Pfizer og Schering-Plough for å vise at selskapene hadde samarbeidet om grunnlaget.