<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ble spådd «den neste Steve Jobs» – nå er hun dømt for milliardsvindel

Elizabeth Holmes lovte gull og grønne skoger til investorene som satset på hennes blodprøveteknologi. Nå er hun dømt for svindel.

Publisert 4. jan. 2022
Oppdatert 4. jan. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 280 ord
Article lead
lead
DØMT: Theranos-gründer Elizabeth Holmes er dømt for svindel knyttet til hva som skulle vært en banebrytende blodprøveteknologi. Foto: NTB
DØMT: Theranos-gründer Elizabeth Holmes er dømt for svindel knyttet til hva som skulle vært en banebrytende blodprøveteknologi. Foto: NTB

Den lovprisede Theranos-gründeren Elizabeth Holmes ble i 2015 omtalt av CNBCs Jim Cramer som «den neste Steve Jobs», med en svært lys fremtid foran seg.

Tirsdag ble hun dømt i en domstol i California for grov svindel, og risikerer 20 år i fengsel. Straffeutmålingen er imidlertid ikke avgjort enda.

Holmes droppet ut av studiene for å satse alle midlene sine på hva som skulle være en banebrytende blodprøveteknologi, som skulle være mer tilgjengelig, raskere og billigere enn andre metoder. Investorene strømmet til, og selskapet ble i 2015 verdsatt til ni milliarder dollar. Holmes ble raskt verdens yngste kvinnelige dollarmilliardær.

Problemet var imidlertid at teknologien ikke fungerte.

Tiltalt for svindel

Etter en artikkel i Wall Street Journal i 2015, med mange påfølgende etterforskninger og artikler, falt selskapet sammen i 2018, og Holmes ble tiltalt for svindel og måtte gå av som leder for selskapet. 

Anklagene gikk blant annet ut på at Theranos meldte at 10-15 store legemiddelselskaper hadde godkjent teknologien, noe som ikke stemte, der Theranos-ansatte skal ha sendt studier med Pfizer og Schering-Plough-logoer til investorene.

Selskapet skal også ha løyet bredt om effektiviteten og bruken av teknologien, og at den ble brukt blant annet av det amerikanske forsvaret. I tillegg meldte selskapet at det tjente over 100 millioner dollar i 2014, mens det egentlig tjente om lag 100.000 dollar. 

Dømt

I alt ble Holmes tiltalt for 11 tiltalepunkter, og ble tirsdag dømt for fire, som i stor grad gikk ut på grov svindel av investorene. Hun ble frikjent for fire punkter, men juryen var uenige om de tre øvrige punktene.

Holmes skal ifølge forsvarerne i saken påstå at hun trodde at teknologien fungerte, og at hun la til logoene fra Pfizer og Schering-Plough for å vise at selskapene hadde samarbeidet om grunnlaget.