Den digitale kunstneren Mike Winkelmann, bedre kjent under artistnavnet Beeple, har nå blitt en velstående mann etter han solgte et kunstverk på auksjon for 69 millioner dollar. Det tilsvarer 585 millioner norske kroner.
Det spesielle med dette kunstverket er at det ikke er fysisk, så kjøperen kan ikke henge det opp på veggen. Det er digitalt og er i bunn og grunn en relativt stor JPEG-bildefil på datamaskinen.
– Kjøperen får i hovedsak en lang streng med tall og bokstaver, sier Noah Davis, kunstekspert ved et av verdens ledende auksjonshus Christies.
Davis forklarer at sifrene og bokstavene er en kode som eksisterer i Ethereum-blockchainen. Det er en blokk på denne kjeden og legges inn i kjøperens Ethereum-lommebok.
– De får også en gigantisk JPEG-fil. En stor, høyoppløselig JPEG. Den er flere hundre megabyte stor, sier Davis.
Salget gjør Winkelmann til en av verdens tre rikeste nålevende kunstnere, ifølge Christies Twitter-konto.
Eksplodert
Salg av non-fungible tokens (NFTs) har eksplodert den siste tiden. Man kan kjøpe alt fra digitale basketballkort til historiens første Twitter-innlegg. Eierskapet lagres i din digitale lommebok.
Prislappen på de digitale rettighetene kan imidlertid få enhver til å steile. Ifølge ekspertene er det knappheten på NFTs som gjør at prisene er så høye som de er.
– Det er som Mona Lisa. Hvem som helst kan ta bilde av Mona Lisa, men det betyr ikke at du eier Mona Lisa, sier Winkelmann til CNBC.
– Eller som MP3-filer. Du kan laste ned en versjon av Michael Jacksons «Thriller», men det betyr ikke at du eier masterfilen til innspillingen av sangen.
Det er på samme måte med den digitale kunsten – alle kan se det på nettet, men blockchainen, NFTen – viser hvem som eier den.
Enkelte mener NFT-oppstandelsen er midlertidig, på samme måte som de hersker stor uenighet rundt bitcoin og annen kryptovaluta.