<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

NTNU-forskere fant hormon som kan ta knekken på diabetes

Forskere ved NTNU i Trondheim og universitetet i Oxford har oppdaget et appetittreduserende hormon som de håper kan brukes i kampen mot diabetes type 2.

Publisert 16. mai 2016
Oppdatert 16. mai 2016
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 125 ord
lead
Diabetes - Foto - Scanpix
Diabetes - Foto - Scanpix

Det oppsiktsvekkende funnet startet med operasjoner av sykelig overvektige personer, skriver TV 2 . Mange av pasientene opplever en tilbakegang av diabetes etter operasjonene, og nå har forskerne påvist at det er det appetittreduserende hormonet PYY som forårsaker denne effekten.Forskerne har gjennomført forsøk på rotter, og disse har vist at medisin som stimulerer til produksjon av PYY, kan stoppe diabetes type 2, en av verdens mest hurtigvoksende sykdommer. Men først må medisinen prøves ut på mennesker.– Funnet er ganske revolusjonerende, for man tror jo at det om 15 år vil være 600 millioner mennesker som har diabetes 2 på verdensbasis, sier Magnus Kringstad Olsen, som er doktorgradsstipendiat hos Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin ved NTNU.I 2014 hadde 422 millioner mennesker i verden diabetes, skriver forskningsnettstedet Gemini.