<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lite giftig fisk på norske sushi-restauranter

De fleste norske sushirestauranter har sluttet å bruke den helsefarlige fisken escolar til sushi, slår Mattilsynet fast etter en landsomfattende kontroll.

Publisert 18. feb. 2018
Oppdatert 18. feb. 2018
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 1 ord
+ mer
lead

Spist rå kan escolar medføre helsefare og er ikke i tråd med matlovens bestemmelser om at matvarer skal være trygge. Mattilsynet har hentet inn et 50-talls prøver fra hele landet, opplyser de i en pressemelding.Det var i 2017 at TV 2 Matkontrollen avdekket at ti sushirestauranter i Oslo solgte den helsefarlige fisken escolar som smørfisk. I Mattilsynets oppfølging av sushirestaurantene ble det avdekket to tilfeller av omsetning av escolar. Etter innslaget på TV 2 i september i fjor har de fleste sushistedene fra kontrollen droppet smørfisk fra sine menyer.Denne fisken inneholder mye ufordøyelige fettsyrer, og kan i rå tilstand gi diaré, kvalme, oppkast, magesmerter og hodepine.I tillegg til det lokale oppfølgingstiltaket i Oslo gjennomførte Mattilsynet et større analyseprogram. I den forbindelse ble det analysert 50 prøver fra sushirestauranter over store deler av landet.– Erfaringen Mattilsynet har gjort seg, er at de fleste steder har sluttet å servere smørfisk, og det har derfor vært vanskelig å få tak i prøvemateriale av denne typen. Mattilsynet fant kun ett sted som serverte smørfisk. Denne viste seg å være escolar. Dette forholdet ble fulgt opp, forteller seniorrådgiver Aina Svenneby i Mattilsynet.(©NTB)