<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

American Airlines og Virgin Atlantic bestiller hundrevis av elektriske lufttaxier

Flere gigantselskaper bestiller elektriske lufttaxier som skal frakte mennesker rundt i storbyene.

Publisert 12. juni 2021 kl. 09.28
Oppdatert 13. juni 2021 klokken 13.57
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 220 ord
TAXI: Om få år kan du ta taxi i en slik. Det er målet til britiske Vertical Aerospace. Foto: Vertical Aerospace

Vertical Aerospace, en britisk elektrisk luftfartsprodusent, har funnet veien inn i lommebøkene til både American Airlines, Virgin Atlantic og Microsoft, i et forsøk på å gjøre urban reising med elektriske helikoptre til realitet.

Start-upen avslørte torsdag at det har fått forhåndsbestillinger på opp mot 1.000 av sine VA-X4-elektriske helikoptre, til en verdi av så mye som 4 milliarder dollar – 33,3 milliarder kroner. 

Det britiske selskapet ønsker å ta bakveien på børs i New York – gjennom fusjon med blankosjekkselskapet Broadstone Acquisition Corp. Sammenslåingen verdsetter Vertical til 2,2 milliarder dollar – 18,3 milliarder kroner, og er ventet å gjennomføres i andre halvdel av året. 

Vertical Aerospaces lufttaxi in-flight. Foto: Vertical Aerospace

VA-X4 skal kunne fly over 320 km/t og være tilnærmet lydløs in-flight, ifølge selskapet. En prototype av helikopteret har over 160 kilometer rekkevidde og er allerede i produksjon. 

Første testflyvning er planlagt senere i år.

American Airlines har forhåndsbestilt opp mot 250 helikoptre, med opsjon på ytterligere 100. Virgin Atlantic har bestilt 150 og Dublin-baserte Avolon har bestilt 500. Microsoft har også investert i selskapet.

– Dette er det mest spennende som har skjedd i luftfarten på nær et århundre. Elektrifiseringen av luftfarten vil endre flyvning på samme måte som jetmotoren gjorde det for 70 år siden, sier Stephen Fitzpatrick, adm. direktør i Vertical Aerospace, i en uttalelse. 

Fitzpatrick informerer om at kommersiell drift har som mål å starte i 2024.