Gjennom forskningsprosjektet ManAqua har Nofima analysert tilrettelegging og tildeling av havbruksarealer i norske kommuner. Arbeidet presenteres under konferansen Havbruk 2016 i Bodø denne uka.Konkurransen om sjøarealene blir stadig hardere, og oppdrettsselskaper opplever at de ikke får tilgang til områdene de ønsker og trenger, ifølge Nofima. Forskerne mener oppdrettsselskapene må «kjenne sin besøkelsestid» når sjøarealer til akvakultur avsettes i kystsoneplanen, en kommunal prosess med omfattende åpne innspills- og høringsrunder.– Dersom havbruksnæringen vil sikre seg arealer å vokse på, kan den oppnå mye ved å profesjonalisere seg på dette området. Altfor ofte ser vi at industrien ikke deltar i planprosessen. Det har også vært tilfeller der bedrifter søker om ny lokalitet i et område som ikke er avsatt til akvakultur, like etter at kystsoneplanen er vedtatt. Sånt blir det støy av, sier forsker Ingrid Kvalvik ved Nofima.