Flere kjøttdyr og nydyrking av myrjord får deler av skylden. Landbruket har kuttet i sine utslipp betydelig siden 1990-tallet, men tendensen har snudd de siste fem årene. Siden 2011 har utslippene fra landbruket økt, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Utslippene fra Landbruket er nå på samme nivå som for tolv år siden, skriver Nationen.Ifølge forsker ved Ciceri, Robbie Andrew, er det sauenæringen som har hatt størst økning i utslipp det siste året. Det skyldes at sauebesetningene har blitt større. Samtidig svinger størrelsen på sauenæringen årlig, og variasjonen kan derfor være naturlig.Andre årsaker til det økte utslippet er mer kunstgjødsel, flere kyr, og dyrking av myrjord.Bruken av kunstgjødsel har økt med 7 prosent de siste to årene, som har ført til mer utslipp av drivhusgassen dinitrogenoksid (lystgass). I dag kommer hele 30 prosent av norsk storfekjøtt fra ammekyr, som gir større utslipp per kilo kjøtt. Dyrket myrjord bidrar på sin side med nær halvparten av utslippene fra landbruket.– Dyrket myrjord utgjør bare 7 prosent av dyrket mark, og 2 prosent av gressarealet, men bidrar med mer enn 2,3 millioner tonn karbondioksid, metan og nitrogenoksid, sier Andrew til avisen.Landbruksdepartementet sendte i starten av juli ut et høringsforslag om forbud mot dette. Gimming mener at det å forby nydyrking av alle typer myr, vil redusere jordbrukets mulighet til å øke matproduksjonen i mange deler av landet.(©NTB)