<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vedum blir krise for næringslivet og landet

Jens Rugseth: – Trygve Slagsvold Vedum vinner på å leve i fortiden.

Publisert 18. juni 2021
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1079 ord
Article lead
lead
KRISE: Styreleder i Karbon Invest, Jens Rugseth, sier at det blir krise for norsk næringsliv dersom Trygve Slagsvold Vedum blir statsminister. Foto: Siv Dolmen
KRISE: Styreleder i Karbon Invest, Jens Rugseth, sier at det blir krise for norsk næringsliv dersom Trygve Slagsvold Vedum blir statsminister. Foto: Siv Dolmen

1. Hva er din erfaring med hjemmekontor, og bør vi ha mer av det i fremtiden?

– Jeg har trivdes godt med hjemmekontor. Vanligvis flyr jeg som en jojo mellom alle kontorene til virksomhetene jeg er en del av. Det har vært en super effektivitetsforbedring, men jeg savner det sosiale – det er ikke det samme på Teams.

– Den største endringen i livet mitt som følge av pandemien, har vært at du nå skal slite med å få meg på et fly til Bergen eller London for et dagsmøte.

2. En rødgrønn regjering vil trolig kreve moms på elbiler med pris over 600.000 kroner. Skal du foreta et siste elbilsprell?

– Hehe, ja... Jeg har jo lagt inn en bestilling på en Tesla Roadster 2.0, men nå får jeg se om det blir noe likevel. Den kommer jo ikke før til neste år.

3. Hvordan blir Trygve Slagsvold Vedum som statsminister?

– Det vil bli en krise for norsk næringsliv og landet vårt. Vedum vinner nemlig på å leve i fortiden. Han vil blant annet ha tilbake lensmennene. Jeg vil gjerne se dem etterforske cyberkriminalitet, online barnemishandling og så videre. Det er ikke noe for lensmenn – her må vi ha sentraliserte eksperter. Å tro at lensmannsveldet til Vedum skal lykkes... Det går ikke.

– I næringslivet så er de opptatt av at alle skal være middelmådige. De skal helst ikke ha karakterer, ingen skal tjene mer enn andre – i stedet for å la blomster blomstre så vil de at alle sammen skal være kvaster med ugress. Det er veldig trist.

4. SV vil ha 70 prosent avgift på arv eller gave over 100 millioner kroner. Er det et bra SV-trekk?

– Dette er jo et populistisk utspill hvor de håper at noen mennesker sier at «ja, nå skal vi ta de rike» og det er fint for dem, men de skjønner selv at dette ikke er gangbar politikk. SV viser tydelig at økonomisk forståelse har de overhodet ikke. Å betale 70 prosents arveavgift innebærer at du i praksis blir skyldig mellom 5 og 10 prosent av den totale formuen din – etter at du har gitt fra deg alt.

– Nå er det kø inn til Norge etter at svenskehandelen åpnet, dersom det blir innført blir det kø ut.

Mini-CV

Navn: Jens Rugseth.

Alder: 59 år.

Stilling: Styrets leder i blant annet Karbon Invest, Link Mobility, Crayon og Sikri.

Utdanning: BI.

5. Det er rekordpriser på hytter, hus og kunst. Hvor kommer alle pengene fra, og hva tror du om prisene fremover?

– Den viktigste grunnen til dette er at renten har vært ekstremt lav i mange år. Det å låne penger er tilnærmet gratis. I tillegg til at hvis du har penger fra før av så kaster bankene penger etter deg, og dermed kan du stadig betale for mer.

– Nå går nok renten opp i løpet av det neste året, men det vil nok bare være mellom 0,5 til 1 prosent og jeg er veldig usikker på om det vil ha en effekt på andre enn de som er førstegangsetablerere.

6. Hvem har skapt mest irritasjon eller glede av Raymond Johansen (Ap) og Bent Høie (H) under coronakrisen, og hvorfor?

– Raymond har i hvert fall vært klart morsomst. Han har ønsket å fremstå som den som bestemmer, men i realiteten er det eneste han har fått lov til å bestemme er om han holder pressekonferanse en time eller en dag før regjeringen.

– Ellers så har Høie – og Erna – har hatt en veldig vanskelig jobb. Det som sitter igjen nå er ikke de gode tingene, eksempelvis at vi har hatt blant de laveste dødstallene i verden. Det som sitter igjen er det idiotiske hytteforbudet og det latterlige karantenehotellet. Det er en politikers lodd – de positive får du ikke ros for, og de negative henger ved deg. En gang i fremtiden så vil man si «det var faktisk en gang man ikke fikk lov til å dra på hytta i Norge».

7. Vininteressen bare øker og øker. Har du noe å anbefale, og hvor er din prisgrense?

– Jeg kan ingenting om vin. For ti år siden leste jeg et intervju med Sissener, hvor han sa «du kan aldri gå feil med en Montrache». Så, hvis vi virkelig skal kose oss kjøper jeg en Montrache.

– Vanligvis har jeg andre folk som kjøper vin for meg, så prisen vet jeg lite om. Senere spør de meg hva jeg syntes om vinen. Da svarer jeg «hvilken vin tenker du på?». Hvorpå de svarer et eller annet ukjent navn. Da sier jeg at jeg ikke vet om jeg har drukket den, men hvis jeg har drukket den så var den sikkert god!

8. Folk bygger og snekrer som aldri før under pandemien. Har du snekret, malt eller bygget om selv?

– Jeg kan definitivt si at jeg har pusset opp, eller bygget, det siste året. Jeg fikk huset mitt i Kragerø fullstendig ødelagt av en stor vannlekkasje for fem år siden. Nå er vi kanskje 14 dager unna ferdigstilling av huset som er blitt satt opp på samme tomt.

9. Bør regjeringen utlyse nye olje- og gasskonsesjoner?

– Ja, det syntes jeg de kan gjøre. Men viktigst av alt så må de fjerne 80 prosents avskrivning. Det er nemlig skattebetalerne som betaler 80 prosent av oljeletingen. Det er ingen tvil om at olje synger på det siste verset – uavhengig av om det verset varer i 40 år til. Derfor er det viktig at oljeleting baserer seg på fundamentale økonomiske årsaker og ikke på skattemessige fordeler. Det er ikke så mye positivt å si om venstresiden, men her er jeg helt enig med visse partier som jeg aldri kommer til å stemme på.

10. Går gardinen ned hvis det blir regjeringsskifte?

– Det eneste vi kan være helt sikre på er at med ny regjering, og økning av formuesskatten, så forsetter man i et stadig høyere tempo å selge de nye industriene ut av landet. Det blir bråk når vi skal selge ut et valseverk, noe som har relativt liten verdiskapning, men når firmaer som Visma og Kahoot – de moderne virksomhetene som virkelig har et verdiskapingspotensial – selges ut, så er det ikke en sjel på Stortinget som sier et kvekk. Daglig ser vi norske bedrifter kjøpes opp av utenlandske PE-fond og sendes ut av landet. Det syntes jeg er trist. Vi i IT-bransjen har et ansvar for å få politikerne til å forstå at det er dette som er fremtiden. 

– Det å drive et verft er sikkert morsomt, men det gir sjeldent gode penger!