<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Tror ikke arveavgiften blir gjeninnført

– Jeg ville heller hatt en høyere beskatning på utbytte. Det er mer rimelig å skatte på penger som tas ut av selskapet, sier Jon H. Nordbrekken.

Publisert 11. aug. 2021
Oppdatert 11. aug. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 613 ord
BEKYMRET: – En stor andel forbrukslån brukes til finansiering av bolig, sier Jon H. Nordbrekken. Foto: Eivind Yggeseth

1. Hva er din erfaring med hjemmekontor, og bør vi ha mer hjemmekontor i fremtiden?

– Jeg er en sosial person, så jeg trives best i fysisk lende. Hjemmekontor er fint når du skal ta korte beslutninger. Fremover er nok en kombinasjon bra.

2. En rødgrønn regjering vil trolig kreve moms på elbiler med pris over 600.000 kroner. Skal du foreta et siste elbilsprell? Kanskje en Porsche eller Jaguar?

– Jeg har ikke elbil, så for meg betyr det nada. Jeg kjøper heller ikke elbil før du må slippe å tenke på lading. Jeg venter til batteritiden er på tilsvarende 80 mil.

3. Hvordan blir Trygve Slagsvold Vedum som statsminister?

– Han får en realitetssjekk. Han er en likandes fyr, men jeg tror dessverre han blir passivisert. Politikken til SV blir nok satt litt i offside med makten Ap da hadde hatt. Det hadde sikkert blitt bra for bøndene, da.

Mini-CV

Navn: Jon Harald Nordbrekken.

Alder: 69 år.

Stilling: Grunnlegger av Bank2.

4. SV vil ha 70 prosents arveavgift på arv eller gave over 100 millioner kroner. Er det et bra SV-trekk?

– Forslaget går på bekostning av lønnsomme selskaper. Mye av arven folk får, er i aksjer og eiendom. Med en arveavgift blir man nødt til å selge aksjer eller ta utbytte for å betale skatten. Det vil hemme selskapets vekst. Det er gründere som har bygget opp lønnsomme selskaper og tatt dem på børs som vil få dette midt i fleisen.

– Jeg tror ikke arveavgiften blir gjeninnført. Selv ikke med Ap og SV. Jeg ville heller hatt en høyere beskatning på utbytte. Den kunne vært på 35 prosent. Det er mer rimelig å skatte på penger som tas ut av selskapet. Da rammes ikke selskapene.

– Send gjerne dette svaret til Støre og Vedum.

5. Det er rekordpriser på hytter, hus og kunst. Hvor kommer alle pengene fra, og hva tror du om prisene fremover?

– Kunst er jo en kamuflering. De fleste som investerer i kunst, har penger i madrassen. Boligprisene kommer av lav rente. En skremmende tendens vi ser nå, er at det gunstige boligmarkedet som har vært, har gjort at en stor andel forbrukslån brukes til finansiering av bolig. Det vil det komme problemer av. Det vet jeg alt om.

6. Det er knapt mulig å kjøre eller parkere for å handle i sentrum av hovedstaden – er det nok sykler nå?

– Jeg ser jo nesten ikke sykler. Det er jo bare disse elsparkesyklene som raserer byen. Byen er ikke til å kjenne igjen. De må stoppe med elsyklene, det var hyggeligere før. Det må jo også være mulig å kjøre bil i en by. Nå er det umulig med parkering, og hvis du finner en, så koster det skjorta. Mindre tilgang til sentrum med bil har fått katastrofale konsekvenser for handelen i sentrum.

7. Vininteressen bare øker og øker. Har du en å anbefale? Hva er din prisgrense?

–  Jeg er kunnskapsløs og uinteressert i vin. Jeg drikker ikke vin, og koser meg heller med et glass øl. Da er Ringnes og Aas favorittene.

8. Dersom du kunne velge: Hvilken politiker eller næringsleder ville du hatt som finansminister?

– Øystein Stray Spetalen. Han er brilliant, og stiller svært gode diagnoser. Da kan han også utskrive riktig medisin.

9. Bør regjeringen utlyse nye olje- og gasskonsesjoner?

– Ja. Norges produksjon er så liten i det store bildet, så vi redder ikke kloden ved at vi stopper produksjonen. Man må begynne der det monner mest, og ikke der det monner minst.

– Jeg håper virkelig at MDG kommer under sperregrensen. De er helt virkelighetsfjerne.

10. Går gardinen ned hvis det blir regjeringsskifte?

– Nei, men det blir ikke bedre. Jeg vil se en høyere sperregrense for å unngå småpartiene. Jeg foreslår at den blir på 6 prosent.