<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Må oljefondet dumpe aksjer ved børsoppgang?

Statens pensjonsfond - Utland kan allerede ha nådd målet om at fondet skal bestå av 60 prosent aksjer. Hva skjer da om verdens børser stiger 10 prosent? Må Slyngstad & Co dumpe aksjer med en gang det kommer en liten oppgang?

Publisert 25. mars 2009
Oppdatert 15. des. 2013
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 397 ord
lead
Yngve Slyngstad, forvalter for Statens pensjonsfond - Utland - Foto: Scanpix
Yngve Slyngstad, forvalter for Statens pensjonsfond - Utland - Foto: Scanpix

I fjor ble det vedtatt at aksjeandelen i Statens pensjonsfond - Utland skulle økes til 60 prosent. Oljefondets forvaltere gikk straks i gang å kjøpe seg opp i aksjer. Ved årsskiftet skal andelen ha passert 50 prosent og har fondet fortsatt å kjøpe aksjer i årets tre første måneder kan målsettingen om 60 prosent allerede være nådd, samtidig som verdens børser subber bunnen.Dette reiser et interessant spørsmål. Hvis andelen allerede er 60 prosent, hva skjer da om børsene begynner å stige? Jo, andelen av aksjer kan fort passere målsettingen på 60 prosent og dermed må oljefondet kanskje begynne å selge unna aksjer, uten å få med seg så mye av oppgangen.Vi forsøkte å spørre oljefondets leder, Yngve Slyngstad, om han kunne kommentere denne problemstillingen, men ble henvist til kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.- Det kommenterer vi ikke, utover det Slyngstad allerede har sagt om dette tidligere, på spørsmål fra pressen i forbindelse med 3. kvartals rapporten, tror jeg, sier han til HegnarOnline.Hva Slyngstad har sagt husker Dalsbø imidlertid ikke, og ikke skal det være skrevet ned noe sted heller, men han skal lete og se om han finner det.Vi kan imidlertid hjelpe ham litt med svaret. Oljefondet blir tilført penger hele tiden, i hvert fall så lenge det er overskudd i as Norge. Begynner børsene å stige trenger derfor ikke oljefondet å begynne å selge med en gang, men det må til gjengjeld kjøpe obligasjoner for å balansere fondet. Og jo mer jo mer børsene eventuelt stiger.Nå har det seg imidlertid slik at det ikke nødvendigvis trenger være noen god forretning å kjøpe obligasjoner når børsene stiger, for etter hvert som økonomiene kommer i gjenge igjen, og børsene stiger, begynner oftest også rentene å stige igjen. Og når rentene stiger, faller obligasjonsverdiene. Og da må oljefondet kjøpe mer obligasjoner på fallende kurser for å holde balansen på 40/60.Men det skaper også en annen beskrankning å ligge nær, eller på, 60 prosent-grensen. Når og hvis børsene begynner å stige blir det nesten umulig å kjøpe aksjer i det hele tatt, selv om det skulle by seg gode gevinstmuligheter. Da kan fondet bli låst til å kjøpe kun obligasjoner i en periode.Men oljefondets betraktninger rundt dette får vi ikke. Oljefondets leder Yngve Slyngstad uttaler seg bare aller nådigst fire ganger i året og utover det synes nå standardsvaret i kommunikasjonsavdelingen i Norges Bank å være - Det kommenterer vi ikke.