<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svake leseferdigheter gjør ungdom til tapere

Svake leseferdigheter i norsk skole er i ferd med å skape en ny generasjon tapere, mener NHO-sjef Finn Bergesen jr.

    Publisert 8. feb. 2008 kl. 05.25
    Oppdatert 15. des. 2013 klokken 08.01
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 181 ord

    - Vi tror at det er sammenheng mellom svake leseferdigheter, det store frafallet av gutter i videregående skole og uføretallene, sier Bergesen, som er administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til Aftenposten.NHO har sammenlignet lesekompetansen i de tre PISA-undersøkelsene, og funnet ut at prosentandelen av 15-åringer her i landet som er svake lesere, økte med 4,3 prosent til 22,4 prosent i 2006. De norske resultatene er de svakeste av alle OECD-landene.PISA-tallene viser at 29 prosent av guttene i Norge havner i den svakeste gruppen. Samtidig er unge menn under 30 år den gruppen uføretrygdede menn som øker mest, og yrkesdeltakelsen for menn i alderen 25-34 år faller.- Det virker som om norske politikere ikke er villige til å ta debatten og gjøre de endringene som er nødvendige for å få norsk skole på rett kjøl igjen. Hvis vi ikke klarer å snu denne utviklingen, er det norske samfunnet i ferd med å skape en ekstrem underklasse, en stor gruppe menn som utdannes for trygd fordi de ikke vil være i stand til å finne sin plass i arbeidslivet, sier Bergesen. (©NTB)