<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DnB NOR: Ikke mye rom for å sette opp renten

DnB NORs Kyrre Aamdal ser for seg et rentehopp i desember, men deretter tror han den blir liggende urørt en stund. Dette mener han gir Norges Bank mindre spillerom.

Publisert 19. aug. 2009
Oppdatert 15. des. 2013
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 468 ord
lead
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets - Foto: Scanpix
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets - Foto: Scanpix

DnB NOR Markets er ute med en ny makrorapport, og der står det naturligvis et avsnitt om den videre rentesettingen fremover. Meglerhuset forventer at Norges Bank setter opp styringsrenten tidlig i neste strategiperiode, fortrinnsvis i desember.Samtidig forventes det at sentralbanken etterhvert vil oppfatte rommet for videre renteoppgang som lite og at styringsrenten deretter blir liggende i ro til midten av neste år.- Lite som taler for lavere rente - I forhold til den banen Norges Bank la frem i juni, er det få faktorer som trekker i retning av lavere rente, konkluderer seniorøkonom Kyrre Aamdal.

  • Konsensusanslagene for veksten ute justeres forsiktig opp og er høye i forhold til Norges Banks anslag. Utenlandsk etterspørsel kan dermed se ut til å være noe høyere enn lagt til grunn.Konsensusanslagene for veksten ute justeres forsiktig opp og er høye i forhold til Norges Banks anslag. Utenlandsk etterspørsel kan dermed se ut til å være noe høyere enn lagt til grunn.
  • Her hjemme ligger det an til litt bedre vekst enn ventet i 2. kvartal og arbeidsmarkedstallene har vært bedre enn Norges Bank la til grunn. Kapasitetsutnyttelsen hjemme synes dermed å bli høyere enn Norges Bank anslo i juni.Her hjemme ligger det an til litt bedre vekst enn ventet i 2. kvartal og arbeidsmarkedstallene har vært bedre enn Norges Bank la til grunn. Kapasitetsutnyttelsen hjemme synes dermed å bli høyere enn Norges Bank anslo i juni.
  • Rentepåslaget har falt videre og mer enn Norges Bank la til grunn og utenlandske forwardrenter har altså trukket opp.Rentepåslaget har falt videre og mer enn Norges Bank la til grunn og utenlandske forwardrenter har altså trukket opp.
Svak vekst, deflasjon truer

- Alle de faktorene bak endringene i rentebanen i juni som Norges Bank trakk frem, bidrar fortsatt til en høyere rentebane. I motsatt retning trekker en i øyeblikket sterkere kronekurs enn forutsatt. Men den sterkere kronen henger også sammen med en betydelig økning i norske forwardrenter. Selv om Norges Banks skulle justere opp rentebanen i oktober, er det altså ikke åpenbart at det vil føre til sterkere krone, skriver DnB NOR-økonomen videre. Markets videre. Han synes det er vanskelig å finne bekreftelse i nøkkeltallene på at veksten blir sterk.- Bildet er snarere det motsatt: Det ligger an til en lengre periode med svak vekst og at det ikke er utsikter til at slakket i kapasitetsutnyttelsen hentes inn de nærmeste årene. Det innebærer at deflasjonstrusselen vil vedvare, særlig i USA og eurosonen, heter det.Ifølge DnB NOR vil vedvarende lave renter ute begrense rommet for renteoppgang i Norge, dersom ikke kronekursen skal styrkes for mye. Samtidig står Norges Bank overfor en vanskelig avveining:- Dempe veksten i innenlandsk etterspørsel eller bidra til at aktiviteten i industrien holdes oppe. Avveiingen må gjøres i forhold til hvor lenge inflasjonen kan avvike fra målsetningen dersom ikke deflasjonstrusselen ute også farger det norske prisbildet, skriver Aamdal.